Nadine Broersen kende zaterdag een goede rentree bij de Ter Specke Bokaal nadat ze begint maart wegens een enkelblessure de strijd moest staken bij de EK indoor. De wereldkampioene op de vijfkamp (indoor) vertrouwt erop dat ze eind mei weer fit genoeg is voor een hele zevenkamp.

"Twee weken geleden vroeg mijn coach na een tempotraining hoe het mijn enkel was. Ik had daar helemaal niet over nagedacht, dat is een goed teken", aldus Broersen. "Ik heb eigenlijk geen pijn meer, zelfs niet als reactie op een inspanning."

De 25-jarige atlete uit Dongen blesseerde zich eind februari bij het hoogspringen bij de NK indoor. Onderzoek wees niks ernstigs uit, waarna ze twee weken later gewoon startte bij de EK indoor in Praag. In Tsjechië moest de titelfavoriete echter opgeven tijdens het hoogspringen, de tweede van vijf onderdelen.

"Na de EK indoor zijn we al snel op trainingsstage in Zuid-Afrika geweest en mijn herstel ging eigenlijk met de dag beter. In de derde week kon ik buiten het hoog- en verspringen alles weer doen."

Vorige week waagde Broersen zich in de training voor het eerst weer aan het hoogspringen. "Ik ging over 1.70 meter, daar was ik heel blij mee", zegt de Nederlands recordhoudster op dit onderdeel (1.94 meter). "Mijn herstel is eigenlijk sneller gegaan dan verwacht. Ik hoop dat dat zich voortzet en dat ik fit ben voor de zevenkamp in Götzis."

Niet forceren

Die meerkampwedstrijd in Oostenrijk, waar traditioneel alle wereldtoppers aan de start staan, is op 30 en 31 mei. De prestigieuze 'Hypo Meeting' geldt voor Broersen vooral als een test voor de WK, die van 22 tot en met 30 augustus worden gehouden in Peking.

Haar coach Ronald Vetter houdt daarom een slag om de arm of zijn pupil in Götzis de strijd aan zal gaan met onder anderen Dafne Schippers. "Nadine heeft pas één echte hoogspringtraining gedaan. Ze heeft er nog twee te gaan voor Götzis en als die niet naar wens gaan, dan heeft ze een heel vervelende trainer, want dan gaat ze daar niet starten."

Met dit jaar een WK en volgend jaar de Olympische Spelen op het programma, en in het achterhoofd dat Broersen haar enkelblessure verergerde door te starten op de EK indoor, wil Vetter niets forceren.

"Ik wil aan de veilige kant blijven. Ík ben verantwoordelijk om het juiste traject te kiezen en ervoor te zorgen dat er geen grote fouten worden gemaakt. Als Nadine iets te vroeg een hoogspringwedstrijd gaat doen, dan is dat een héél grote fout die veel gevolgen heeft. Ik denk daar dus tien keer over na, al wordt mijn angst met de week minder."

Feest

Waar Vetter geen angst voor heeft, is dat Broersen minder in vorm is door haar verstoorde voorbereiding. "We hebben recent een korte trainingsstage gehad in Zuid-Frankrijk en elke training daar was een feest. Ik ben dus optimistisch, maar het feest is pas compleet als ze straks een goede prestatie levert in Peking, dat is het hoofddoel."

De nummer twee van de EK outdoor van vorig jaar op de zevenkamp presteerde zaterdag in ieder geval naar behoren bij de Ter Specke Bokaal in Lisse, de traditionele openingswedstrijd van het outdoorseizoen. Ze won de 100 meter horden in 13,69, drie tienden boven haar persoonlijk record, en werd tweede bij het kogelstoten met een evenaring van haar pr (14,34 meter).

"Voor mezelf voelt het wel een beetje alsof ik in het begin wat heb gemist", zegt Broersen over haar voorbereiding. "Maar aan de andere kant heb ik daardoor ook heel veel algemene fitheid opgebouwd. Dus ik zou bijna zeggen dat ik net zo fit ben als voor mijn blessure."

Dat zou ook ruim voldoende moeten zijn voor Broersen om zich dit jaar al te plaatsen voor Rio. "Ik ga niet eens praten over plaatsing voor de Spelen, dat doet ze met twee vingers in de neus als ze fit is", aldus Vetter. "Het gaat erom dat ik ervoor moet zorgen dat ze fit aan de start komt. Dan zorgt zij er wel voor dat ze goed presteert."