De zwemmers kunnen zich in de tweede helft van dit jaar bij de wereldbekerwedstrijden kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Om dat mogelijk te maken, heeft de internationale zwemfederatie FINA besloten de evenementen uit het wereldbekercircuit voortaan in het 50 meterbad (langebaan) te houden in plaats van het gebruikelijke 25 meterbad (kortebaan).

"We willen hiermee de waarde en uitstraling van de wereldbeker vergroten'', zei voorzitter Julio Maglione van de FINA vrijdag.

De start van het wereldbekercircuit is op 11 en 12 augustus in Moskou, kort na de WK in de Russische stad Kazan. Daarna volgen wedstrijden in Parijs (15/16 augustus), Hongkong (25/26 september), Peking (29/30 september), Singapore (3/4 oktober), Tokio (28/29 oktober), Doha (2/3 november) en Dubai (6/7 november).

1,8 miljoen

De FINA stelt 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) prijzengeld beschikbaar. Als extraatje zijn ook olympische tickets te verdienen in alle wedstrijden. "Dat zal een extra motivatie zijn voor onze zwemmers'', zegt Maglione.

Eindhoven organiseerde in 2013 een wereldbekerwedstrijd. Hoogtepunt was het wereldrecord dat Ranomi Kromowidjojo zwom op de 50 meter vrije slag (23,24 seconden). Om financiële redenen blijft het voorlopig bij een eenmalige editie van de Nederlandse wereldbekerwedstrijd.