Jan van Veen gaat weg bij Team Corendon. De schaatscoach ziet voor zichzelf geen toekomst meer bij de equipe.

Dat meldt Team Corendon woensdagavond. Peter Kolder volgt hem op als hoofdcoach bij de ploeg van onder anderen Koen Verweij en Jan Blokhuijsen.

"Ik zie binnen de huidige situatie te weinig mogelijkheden om een voor mij gewenst topsportklimaat te creëren", zegt Van Veen over zijn vertrek.

Teammanager Chiel van Praag heeft na veel gesprekken met de coach begrip voor het besluit. "Ik begrijp Jan goed en ondanks dat ik zijn besluit betreur, respecteer ik uiteraard zijn beslissing."

"Jan is in onze ogen een gepassioneerde coach die alles geeft en gegeven heeft voor het optimale resultaat. Wij hebben als team veel aan zijn inzet te danken."

Vertrouwen opgezegd

Schaatsers Verweij, Sjoerd de Vries, Renz Rotteveel en Maurice Vriend zegden na het seizoen het vertrouwen op in de teamleiding en Van Veen. Daarop werd het viertal geschorst, maar even later is toch besloten om met elkaar verder te gaan.

Nu komt daar met het vertrek van Van Veen toch verandering in en wordt Kolder de nieuwe hoofdcoach. "Peter is vanaf de oprichting van ons team al vier jaar als coach bij de ploeg betrokken. We zien in hem de juiste man op de juiste plaats om nu als eindverantwoordelijke voor de ploeg te gaan staan. Ik heb daar het volste vertrouwen in", aldus van Praag.

Eind december bij de NK allround in Thialf kwamen de eerste geluiden over interne strubbelingen bij Team Corendon naar buiten. Blokhuijsen, toen nog regerend Europees kampioen allround, sprak ronduit van een ''gebrek aan chemie'' binnen de ploeg. De Noord-Hollander besloot daarop zijn seizoen vroegtijdig te beëindigen.