Los Angeles Clippers en Chicago Bulls hebben de leiding genomen in hun tweede play-offserie in de NBA.

De basketbalploeg uit Los Angeles boekte aan de hand van Blake Griffin een ruime overwinning bij Houston Rockets: 101-117. Griffin was goed voor een zogeheten 'triple-double': 26 punten, 14 rebounds en 13 assists.

Clippers had in de eerste ronde van de play-offs voor een sensatie gezorgd door titelverdediger San Antonio Spurs uit te schakelen. De beslissing viel toen pas in de laatste seconde van het zevende duel via Chris Paul, die ondanks een hamstringblessure de hoofdrol opeiste.

Paul ontbrak maandagavond tijdens het eerste duel met de Rockets, maar hij zag tevreden toe hoe Griffin de Clippers bij de hand nam. ''Zonder Chris moet iedereen opstaan'', zei de topschutter. ''Dat is niet de taak van één man, maar van de hele ploeg. Dat hebben we gedaan, zo laten de statistieken wel zien.''

Naast Griffin eindigde nog vijf spelers uit Los Angeles in de dubbele cijfers. Bij Houston Rockets was Dwight Howard de beste schutter met 22 punten. Duel twee is woensdag opnieuw in Houston.

Bulls

Derrick Rose, eindelijk weer fit na langdurig blessureleed, had met 25 punten een belangrijk aandeel in de zege van Chicago Bulls bij Cleveland Cavaliers: 92-99. Ondanks 30 punten van Kyrie Irving moesten de Cavaliers in de eigen Quicken Loans Arena een nederlaag slikken.

LeBron James, de vedette van de thuisclub, greep net naast een 'triple-double'. Hij kwam tot 19 punten, 15 rebounds en 9 assists.

''We zullen allemaal beter moeten gaan spelen'', zei James. ''Dit was namelijk niet goed genoeg.'' Woensdag staan de Bulls en de Cavaliers opnieuw tegenover elkaar, weer in Cleveland.