Voor bokser Manny Pacquiao krijgt zijn verloren 'Gevecht van de Eeuw' tegen Floyd Mayweather nog een vervelend staartje.

De 36-jarige Filipijn moet geopereerd worden aan een scheur in zijn schoudergewricht, zo bleek uit een MRI-scan in het ziekenhuis.

Aangezien Pacquiao voorafgaand aan het prestigieuze en lucratieve gevecht niet had gemeld dat hij geblesseerd was, dreigen bovendien juridische sancties.

De Filipijnse bokser, die in acht verschillende gewichtsklassen wereldkampioen is geworden, werd zaterdag tijdens de confrontatie met Mayweather in Las Vegas zichtbaar gehinderd door een schouderblessure. Hij had een peesje gescheurd in een sparringpartijtje, maar meldde dat pas vlak voor het gevecht bij de medische commissie.

''Ik kon veel combinaties niet maken vanwege de pijn'', bekende Pacquiao, die op punten verloor van de ongeslagen Amerikaan.

Schouder

Direct na het lucratieve gevecht, dat Pacquiao meer dan 100 miljoen dollar opleverde, kwam naar buiten dat de Filipijn in de aanloop tijdens een sparringpartijtje een pees in zijn schouder had gescheurd. Om Mayweather niet wijzer te maken, was dat stil gehouden.

Het begeleidingsteam van Pacquiao had wel toestemming gevraagd én gekregen van het Amerikaanse antidopingbureau USADA om een ontstekingsremmer te gebruiken.

De organiserende bokscommissie van de staat Nevada, die onder meer de gezondheid van de boksers in de gaten hield, werd echter pas enkele uren voor het gevecht ingelicht. Het kamp-Pacquiao klopte toen aan met het verzoek om de schouder met een injectie te behandelen.

Justitie

Op de vragenlijst die Pacquiao vrijdag moest invullen over zijn fysieke gesteldheid, had hij nog een kruisje bij 'nee' gezet op de vraag of hij problemen met zijn schouder had. Dat bleek een leugentje om bestwil die hem duur kan komen te staan.

De bokscommissie gaat de zaak namelijk voorleggen aan justitie. ''Boksers zijn keihard, maar het is onze taak ze soms tegen zichzelf in bescherming te nemen'', zei voorzitter Francisco Aguilar. ''Als we vrijdag al hadden geweten van deze blessure, hadden we nog iets kunnen doen.''