Windsurfster Lilian de Geus heeft zich zondag tijdens de olympische zeilweek in het Franse Hyères op glorieuze wijze verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Rio in 2016. 

De 23-jarige plankzeilster uit Den Haag won met de nodige overmacht de afsluitende medalrace in de RS:X-klasse.

Daarmee stelde ze de eindzege veilig in het klassement, goed voor een olympisch ticket en 3000 euro aan prijzengeld.

De Geus, eerder dit jaar al tweede in Palma de Mallorca en Miami, moest in Zuid-Frankrijk bij de eerste drie landen eindigen om een zogenoemde kwalificatie op naam te veroveren. Daar slaagde de vertrouweling van de coaches Bruce Kendall en Jacco Koops zondag ruimschoots in.

"Dit is echt geweldig'', aldus De Geus. "Mijn eerste gouden medaille en meteen ook een ticket naar Rio. Ik voel me dit jaar topfit. Dat merk ik ook tijdens het varen. Ik heb de afgelopen winter in fysiek opzicht veel progressie gemaakt."

"Op weg naar Rio is het belangrijk om toernooien te winnen. Ik ben al vaak genoeg tweede geworden in mijn loopbaan. Daarom ben ik nu zo blij dat het na al die jaren eindelijk is gelukt.''

Mulder en De Koning

In de Nacra17-klasse pakten Mandy Mulder en Coen de Koning zilver, gevolgd door Renee Groeneveld en Steven Krol met brons. Het goud was voor het Franse duo Billy Besson/Marie Riou. Mulder en De Koning dwongen in Hyères eveneens deelname aan Rio 2016 af.

In de 470-klasse bij de vrouwen wonnen Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen de nationale selectiestrijd voor Rio 2016. Het duo eindigde in Hyères als twaalfde.