Een onderzoek van de Dopingautoriteit stelt dat 4,2 procent van de Nederlandse topsporters doping gebruikt.

Dat maakte onderzoeker Olivier de Hon donderdag bekend bij een dopingconferentie op Papendal. Het onderzoek is gedaan onder 291 van de 740 'statussporters' in Nederland. 39 procent vulde, anoniem, de vragenlijst in.

Daarmee is het volgens De Hon betrouwbaar. "Alle sporten zijn meegenomen in het onderzoek, behalve de profvoetballers. Die konden we niet bereiken."

In 3,7 procent van de gevallen gaat het om bloedmanipulatie. In vrijwel alle gevallen is het zo dat sporters met gebruik doorgaan als ze eenmaal zijn begonnen.

De Hon: "Dat is niet zo vreemd, want dat is lastig te vinden bij controles. "Ik kan aan de ene kant zeggen dat bijna 96 procent van de Nederlandse topsporters geen doping gebruikt, maar dat de valsspelers wel hardnekkig zijn."

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, uitgevoerd door TNS Nipo en geanalyseerd door de Universiteit Utrecht.

Fotoserie: De dopingconferentie op Papendal

Beïnvloed

De helft van de ondervraagde sporters is verplicht om de zogeheten whereabouts in te vullen. Ze worden gemiddeld 2,5 keer per jaar gecontroleerd. Bij 11 procent is bloed afgenomen.

Zo'n 14 procent van de respondenten vindt de impact van dopingregels te groot en 3 procent is voor volledige vrijgave van doping.

De belangrijkste verandering die de sporters in het beleid willen zien is internationale afstemming. Slechts een kwart zegt dat het onwaarschijnlijk is dat er doping gebruikt wordt bij internationale wedstrijden waaraan ze deelnemen.

Van de bijna 300 sporters is 8 procent er zeker van dat er 'vals' wordt gespeeld en nog eens 8 procent noemt het zeer waarschijnlijk.

Les

Het percentage van 4,2 ligt hoger dan jaarlijks daadwerkelijk aan dopingzondaars wordt betrapt. "Van de controles die we doen, is gemiddeld 1 à 2 procent positief. De les is dus dat we niet alles vinden", aldus De Hon.

"Persoonlijk had ik gedacht dat uit ons vragenonderzoek een hoger percentage aan bewuste dopinggebruikers zou komen. Dit onderzoek is uniek, dus hoe het in andere landen is, weten we niet. Er zijn wel indicaties en die wijzen erop dat het percentage van 4,2 internationaal gezien niet hoog is.''

De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van de randomized response methode. Daarbij worden vragen over dopinggebruik niet direct gesteld, maar gecombineerd met andere vragen.

De analyse van het complete onderzoek is nog bezig en de Dopingautoriteit verwacht over twee maanden een volledig rapport te kunnen publiceren. Daarin zullen de resultaten per sport ook gepresenteerd kunnen worden.