Dorian van Rijsselberghe staat na twee races laag in de middenmoot (25e) bij de zeilweek van Hyères. De olympisch kampioen maakt in Frankrijk zijn rentree na een polsbreuk.

Van Rijsselberghe, die zijn blessure eind februari opliep bij een val van zijn fiets en daarna ook nog vader werd, zeilde woensdag naar de veertiende en 31e plaats in de eerste twee races. Kiran Badloe, de andere Nederlandse windsurfer, deed het met achttiende plaats (27e en elfde) iets beter.

"Alles zit weer aan elkaar maar op het water merk je dat nog niet alles lukt", reageerde Van Rijsselberghe. "Dan varen ze je voorbij. Als ik aan wil zetten dan lukt dat nog niet. Dat moet ik accepteren op dit moment. Ik moet die blessure wel managen. Ik kan niet continu voluit gaan.”

Rutger van Schaardenburg kende een vliegende start in Hyères. Hij won woensdag voor de Zuid-Franse kust de eerste race in de Laser-klasse. In de tweede viel Van Schaardenburg terug naar de vierde plaats overall, maar hij bleef opnieuw Nicholas Heiner voor, zijn rivaal voor een olympisch startbewijs.

Pieter-Jan Postma hoefde in de eerste race van de Finn-zeilers alleen de Fransman Jonathan Lobert voor te laten gaan. Later op de dag ging hij evenals Lobert minder voortvarend te werk (22e). Niettemin is Postma in de algemene rangschikking keurig vijfde.

Bouwmeester

Marit Bouwmeester, weer fit na een schouderblessure, kon op de openingsdag nog niet met de besten mee in de Laser Radial. De wereldkampioene is voorlopig dertiende.

Bij de vrouwen begon Lilian de Geus ook niet overtuigend, maar ze herstelde dat later op de dag met een derde plaats. In het klassement (zesde) werd ze meteen kansrijk.

In de Nacra17, de olympische catamaran voor gemengde teams, was de eerste slag voor Renée Groeneveld en Steven Krol (tweede). Mandy Mulder en Coen de Koning (25e) bleven ver achter. In Hyères valt in deze klasse de beslissing over de olympische kandidatuur. Mulder en De Koning waren beter in de Sofia Cup (Mallorca).

470

Voor de zeilsters in de 470 is het ook de week van de waarheid. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen hebben een voorsprong op Michelle Broekhuizen/Marieke Jongens en zeilden woensdag ook het sterkst, met een negende plaats als beste resultaat.

Nina Keijzer en Claire Blom hebben de Nederlandse selectiestrijd in de 49erFX al in hun voordeel beslist. In de eerste drie races (20e, 29e, 7e) koersten ze nog niet hard aan op een definitief startbewijs voor Rio 2016.