Epke Zonderland is er donderdag niet in geslaagd de finale te bereiken op rekstok tijdens de EK turnen in Montpellier.

De 29-jarige Fries noteerde als gevolg van een val (bij de Kolman-Gaylord 2 combinatie) een magere score van 13,733 tijdens de kwalificatie.

Het is nu al duidelijk dat die score niet zal volstaan voor een plek in de finale.

Na 35 van de 101 turners was Zonderland al naar de negende plaats gezakt. Alleen de top acht kwalificeert zich voor de eindstrijd.

Hambüchen

Verwacht was dat Zonderland in Montpellier zijn vorig jaar in Sofia behaalde titel zou prolongeren, ook al omdat zijn grootste concurrent Fabian Hambüchen ontbreekt.

In Cottbus ging het laatst ook al mis eveneens na de Kolman. De Fries kon zich toen amper herinneren wanneer hij voor het laatst zijn oefening had moeten onderbreken door een val.

In 2011 en 2014 veroverde Zonderland Europees goud op rekstok. Drie jaar geleden kwam de Fries tijdens de kwalificaties bij de EK in Montpellier eveneens ten val op dit onderdeel. Toen viel hij zelfs twee keer van de rekstok.

Zonderland haalde ook de finale op brug niet. In dat klassement was een score van 14,908 niet genoeg. Zonderland turnde een oefening met een moeilijkheidsgraad van 6,8 waar hij 7,0 in huis heeft.

De Vries

Boudewijn de Vries werkte donderdag een volledige meerkamp af. Met zijn score van 77,632 stond de Nederlander 36e na twee subdivisies, waardoor hij naast een finaleplaats greep.

De top 24 plaatst zich voor de eindstrijd met een maximum van twee turners per land.

Op voltige presteerde De Vries het best, maar zijn score van 14.000 was niet goed genoeg voor een plek bij de beste acht en een ticket voor de toestelfinale.

Vanaf 18.30 uur komen in de laatste startgroep Yuri van Gelder en Bart Deurloo in actie. Van Gelder beperkt zich tot de ringen, Deurloo komt uit op vloer, sprong en rek.