Atletenmanager Gerard van de Veen weet officieel nog altijd niet dat de Keniaanse atletiekbond hem voor zes maanden heeft geschorst.

''Ik vind het schandalig en ben er echt boos over. Verder kan ik er niets over zeggen, want ik weet niets. Ik weet wel dat ik voor 100 procent schuldvrij ben. Ik heb nog nooit ook maar één pilletje gegeven aan een van mijn atleten'', zegt hij dinsdag.

Tientallen Keniaanse hardlopers zijn de afgelopen twee jaar betrapt op doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De winnares van Boston en Chicago is inmiddels geschorst.

De Keniaanse bond acht ook buitenlandse managers verantwoordelijk voor de dopingproblematiek en zette maandag om die reden Van de Veen en de Italiaan Gabriele Rosa buitenspel.

Van de Veen heeft zo'n vijftig Keniaanse atleten onder contract, onder wie wereldrecordhouder Dennis Kimetto, Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai.

''Ik heb begrepen dat de atletiekbond van Kenia onderzoek doet naar meer verdachte atleten en lopende dat onderzoek mij heeft geschorst. Het lijkt mij de omgekeerde wereld. Je moet eerst onderzoeken en dan schorsen. De bond speelt een politiek spelletje. Ze pakt nu buitenlandse managers aan om te laten zien dat ze de problemen aanpakt, maar neem van mij aan dat er weinig gebeurt in Kenia.''

Marathon Londen

Van de Veen weet ook niet wat een schorsing inhoudt. ''Ik heb geen idee wat de gevolgen zijn. Maar ik heb ook niets gehoord, dus ik ga gewoon door met mijn werkzaamheden. Over twee weken is de marathon van Londen en daar starten Kimetto, Mutai en Kipsang. Ik ga ervan uit dat ze daar gewoon lopen en ik ben erbij.''

De Nederlandse manager neemt het dopingvraagstuk serieus. ''Het is simpel. Als een atleet van mij zich met opzet vergrijpt aan verboden middelen, dan is het einde carrière. Er is een halve pagina aan gewijd in het contract, dus het is duidelijk voor alle atleten."

"Ik kan natuurlijk niet 24 uur per dag bij een atleet zijn, dus het is voor mij onmogelijk volledige controle te hebben. Wat ik kan doen is ze zo goed mogelijk voorlichten en informeren over verboden stoffen.''

Hoestdrankje

Het klopt dat twee atletes uit zijn renstal zijn betrapt op doping. ''Flomena Chepchirchir was verkouden en nam een hoestdrankje, niet wetende dat daar een verboden stof in zat. De internationale atletiekfederatie IAAF geeft dan een waarschuwing, maar de bond van Kenia moest kennelijk wat laten zien en heeft haar geschorst."

"Lilian Jelagat is twee jaar geleden betrapt op epo. Ook dat heb ik niet kunnen voorkomen. Haar echtgenoot nam haar mee naar een dokter in Kenia en die gaf haar een verkeerde spuit.''