Bondscoach Steve Janssen van het Nederlands honkbalteam gaat er niet vanuit dat hij in november bij het nieuwe WK, de Premier 12, de beschikking zal hebben over spelers die uitkomen in de Major League Baseball (MLB).

"Ze willen allemaal dolgraag het Oranje dragen tijdens de Premier 12", zegt Janssen. "Wij hebben er alleen net als de spelers geen invloed op, de MLB zal beslissen."

"Als het toegestaan wordt, dan is de kans heel groot dat de MLB-spelers ook gaan deelnemen", vult Gijs Selderijk, de technisch directeur van de Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB), aan. "Op dit moment schat ik alleen in dat het een lastig verhaal wordt."

Met Xander Bogaerts (Boston Red Sox), Didi Gregorius (New York Yankees), Jonathan Schoop (Baltimore Orioles) en Andrelton Simmons (Atlanta Braves) zijn er deze maand vier potentiële Nederlandse internationals begonnen aan het nieuwe MLB-seizoen. Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) is de vijfde, maar de werper mist de eerste paar weken van het jaar door een blessure.

Zij zouden voor een grote kwaliteitsinjectie zorgen voor het zogenaamde koninkrijksteam, maar vooralsnog heeft de KNBSB geen indicatie gekregen van MLB dat die van plan is zijn spelers vrij te geven voor de Premier 12, die van 8 tot en met 21 november zal worden gehouden in Taiwan en Japan.

"Ik reken alleen op wat zeker is en dan is het een leuke verrassing als ze wel mee kunnen doen", stelt Janssen, die Oranje vorig jaar naar de 21e EK-titel leidde. "De binding van de spelers met het koninkrijksteam is in ieder geval heel groot. Het betekent heel veel voor ze en dan maakt het niet uit of het om een onkostenvergoeding gaat of om een miljoenencontract zoals in de MLB."

Groots

De Premier 12 is vorig jaar in het leven geroepen door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) als belangrijkste toernooi van die internationale bond. Het is de vervanger van het 'oude' WK, dat in 2011 voor het laatst werd gehouden en toen werd gewonnen door Nederland.

Het toernooi met de twaalf beste landen van de wereldranglijst zal elke vier jaar worden gehouden, tussen de jaren in dat de World Baseball Classic wordt gespeeld. Dat 'WK', waarvan de volgende editie in 2017 is, wordt georganiseerd door de MLB zelf.

"De Premier 12 wordt heel groots aangepakt", weet Selderijk. "Misschien is de standaard niet helemaal op het niveau van de World Baseball Classic, maar het is wel een afgeleide daarvan."

Ambitie

Nederland, de nummer vijf van de huidige wereldranglijst, zal met veel ambitie naar Azië afreizen in november. Janssen: "De tijd dat we alleen mee willen doen is voorbij, we gaan naar toernooien om te winnen."

De Belg is daarom vorige maand twee weken in Amerika (Arizona) geweest om er in ieder geval voor te zorgen dat de profspelers met een Nederlands paspoort die nog net onder het Major League-niveau zitten, wél vrijgegeven zullen worden.

Volgens Janssen verliepen die gesprekken positief. "De tijd dat ze in Amerika zeiden: 'Nederland, wat bedoel je?', is voorbij. Zij zien ook hoe veel goede spelers wij hebben. De deur staat open voor ons."