De Nederlandse atletiekmanager Gerard van de Veen is maandag in Kenia voor zes maanden geschorst wegens een onderzoek naar doping.

Van de Veen is werkzaam voor het managementbureau Volare Sports. Ook de Italiaanse manager Gabriele Rosa werd door de Keniaanse atletiekbond op non-actief gezet.

In het half jaar mogen de managers geen werkzaamheden uitvoeren. Onder meer de wereldrecordhouder op de marathon, Dennis Kimetto, staat onder contract bij Volare Sports.

Ook Geoffrey Mutai en Wilson Kipsang zijn bekende namen die onder het bedrijf van Van de Veen vallen. Flomena Chepchirchir werd eind januari al positief bevonden en voor een half jaar uitgesloten.

"Wat moet je hier nou van zeggen? Het is schandalig", zegt Van de Veen tegen de NOS in een reactie op zijn schorsing. "Ik heb het idee dat het een politiek spel is."

Bewijs

Volgens de Nederlander is een schorsing veel te voorbarig. "Als iemand in Kenia enig bewijs zou geven dat ik atleten doping geef, dan is een schorsing terecht. Maar dat is niet het geval. Er is ook geen enkel bewijs voor."

"Dit is de omgekeerde wereld. Ik vind dat je eerst een onderzoek moet doen en dan schorsen."

De Keniaanse marathonwereld ligt al langer onder vuur. In de afgelopen jaren werden tientallen Keniaanse atleten geschorst wegens dopinggebruik.