Abdi Nageeye kroonde zich zondag bij de marathon van Rotterdam tot Nederlands kampioen, maar hij baalde stevig dat hij met zijn tijd van 2.12.36 ruim anderhalve minuut boven de limiet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bleef.

"Ik ben Nederlands kampioen, maar ben echt niet tevreden met mijn tijd. Ik kan het niet verklaren", zei de 26-jarige Nageyee in gesprek met de NOS. De marathonloper moest onder de 2.11.00 lopen om zich te plaatsen voor de Spelen.

"Het ging lang goed, maar halverwege wist ik dat ik het niet zou redden. Ik had op dat punt totaal andere benen dan in Enschede", doelde de in Somalië geboren Nederlander op zijn tijd vorig jaar april bij zijn debuut op de klassieke afstand: 2.11.36.

"Destijds waren de omstandigheden heel slecht, het was erg koud. Nu waren de omstandigheden prima en het parcours was snel. Ik baal hier echt van en had het niet verwacht."

Nageyee heeft nog kans om zich te plaatsen voor de Spelen. Dan moet hij bij de marathon van Amsterdam half oktober alsnog onder de olympische limiet van 2.11.00 lopen. "Er zit niks anders op. Daar móet ik wel."

Butter

Michel Butter was wel erg tevreden met de tijd die hij liep. De Nederlander, die terugkeert van een zware blessure, finishte in 2.14.01 en pakte zo zilver bij het NK.

"Ik hoopte vooraf op deze tijd en ben dik tevreden over de wijze waarop ik vandaag heb gelopen. Maar het belangrijkste is dat ik laat zien dat ik de 42 kilometer aankan", zei Butter.

"Ik kon het eerste deel vlak houden en versnellen in het tweede deel. Op het einde kon ik zelfs nog power leveren. Dat was lastig, want in de laatste zeven kilometer stond er veel wind. Gelukkig kon ik mijn snelheid stabiel houden."

Butter kreeg tijdens de WK in 2013 een stressfactuur, waardoor hij lang uit de roulatie lag. Afgelopen december besloot hij om in Rotterdam te gaan lopen. "Hier kan ik verder mee, dat is het allerbelangrijkste. Nu richt ik mij op de marathon van Amsterdam in het najaar."

Butter kan zich dan, net als Nageeye, nog kwalificeren voor de Spelen in Rio de Janeiro in 2016. De 29-jarige atleet heeft 2.09.58 als persoonlijk record staan. Dat liep hij in 2012 in Amsterdam.