Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Sebastiaan Verschuren mogen zich opmaken voor de wereldkampioenschappen zwemmen deze zomer in het Russische Kazan.

Dat heeft technisch directeur Joop Alberda na afloop van de Swim Cup in Eindhoven laten weten.

Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk, Maaike de Waard, Marrit Steenbergen en Esmee Vermeulen hebben zich op grond van de zogenaamde A-limiet van de mondiale bond FINA, de eis voor jonge zwemmers, genomineerd voor de WK.

Ze gaan in principe ook naar de WK. Alleen als iemand voor de deadline van 12 juli nog aan de normale limiet voldoet, krijgt deze zwemmer voorrang.

Van Rouwendaal, Ferry Weertman en Marcel Schouten doen in Kazan mee in het open water.

Tevreden

Alberda was tevreden over de resultaten op de Swim Cup. "In de volle breedte was het een bijzonder weekend, met Femke als hoogtepunt. Zij is aan iets heel moois bezig. Ze heeft een geweldige sprong gemaakt, die de hele ploeg opjaagt.''

Alberda vindt dat Nederland een goed team kan afvaardigen. "Het is een kwalitatief hoogwaardige ploeg, dat is voor mij belangrijker dan de omvang. Iedereen is in staat om finales te halen.''

In de voorbereiding op de WK gaat het team in mei op trainingskamp naar Turkije. In juni volgen dan een reeks wedstrijden in onder meer Barcelona en Canet. Heemskerk gaat in juni naar Amerika waar ze het op haar eigen verzoek in een wedstrijd kan opnemen tegen onder anderen de Amerikaanse topzwemster Katie Ledecky.

Heemskerk verbeterde dit weekeinde het Nederlands record op zowel de 100 als 200 meter vrije slag.