Femke Heemskerk heeft zondag haar zeer succesvolle Swim Cup in Eindhoven afgesloten met haar tweede Nederlands record in Eindhoven. De Roelofarendsveense won de 100 meter vrije slag in 52,69.

Daarmee was de 27-jarige Heemskerk sneller dan het oude record van Ranomi Kromowidjojo (52,75), dat de olympisch kampioene op 13 april 2012 had neergezet.

De Groningse eindigde zondag in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion op gepaste afstand van de winnares als tweede. 'Kromo' tikte aan na 53,88. De derde plek ging in 54,85 naar Maud van de Meer.

Heemskerk, die afgelopen december goud pakte op de 100 vrij bij de WK kortebaan in Doha, verbeterde vrijdag al haar eigen Nederlands record op de 200 meter vrije slag.

Zowel Heemskerk als Kromowidjojo had zich op deze afstand al geplaatst voor de WK van komende zomer in Kazan. De ontkroonde recordhoudster deed dat zaterdag in de halve finales.

Trots

Heemskerk was vooral trots dat ze zich opnieuw wist te verbeteren. "Ik was best wel zenuwachtig'', bekende ze na haar race.

"Mensen gingen toch wat van mij verwachten. Maar ik ben heel blij dat ik mijn tijd toch weer heb kunnen verbeteren ondanks de zenuwen. Dat is een grote winst voor mij.''

Kromowidjojo vond het wel jammer dat ze haar record kwijt is. "Maar het zat er wel aan te komen. Femke is in vorm op dit moment. Maar ik ben zelf ook tevreden over mijn race. Ik ben op de goede weg'', aldus de olympisch kampioene.

Verschuren

Sebastiaan Verschuren wist na de 100 en 200 vrij niet ook de 400 meter vrije slag te winnen. De Amsterdammer tikte achter de Hongaar Peter Bernek en Velimir Stjepanovic uit de Verenigde Arabische Emiraten als derde aan. Zijn tijd van 3.49,80 was niet genoeg voor zijn derde WK-ticket.

Jesse Puts kwam op de 50 vrij niet verder dan de vierde plaats. De 20-jarige Nederlander kwam met 23,14 niet in de buurt van de WK-limiet (22.25). De zege op het sprintnummer ging naar Krisztian Takacs uit Hongarije in 22,22.

Bastiaan Lijesen pakte achter de Hongaar Gabor Balog zilver op de 100 meter rugslag. Met zijn tijd van 55,75 wist de Nederlander zijn laatste kans op een WK-ticket niet te grijpen.

Moniek Nijhuis, vrijdag nog goed voor een Nederlands record op de 100 meter schoolslag, zwom op de dubbele afstand naar de derde plaats. Met 2.29,61 dook de Twentse voor het eerst in haar loopbaan onder de 2.30, maar bleef ze wel ruim boven de WK-limiet (2.25,46).