Grant Hackett heeft zondag een ticket bemachtigd voor de WK zwemmen in Kazan. De Australiër, tweevoudig olympisch kampioen op de 1500 meter vrije slag, verzekerde zich van een plek in de estafetteploeg op de 4x200 meter vrij.

''Tien jaar geleden zou het een teleurstelling voor me zijn geweest als ik alleen via de estafette de WK-ploeg had gehaald, maar nu is het één van de grootste prestaties uit mijn carrière'', jubelde de bijna 35-jarige zwemmer.

Hackett zette in 2008 na de Spelen van Peking, waar hij genoegen had moeten nemen met zilver op 'zijn' 1500 vrij, een punt achter zijn loopbaan.

De Australiër kondigde vorig jaar zijn rentree aan, nadat hij in een afkickkliniek had gezeten om van zijn verslaving aan een slaapmiddel af te komen.

Gehaat

Hackett, tienvoudig wereldkampioen op de langebaan, dook vrijdag voor het eerst weer in het water voor een officiële wedstrijd. Hij eindigde toen bij de Australische kampioenschappen in Sydney als derde op de 400 meter vrije slag.

Zondag pakte de oudgediende op de 200 meter in 1.46,84 een WK-ticket, al is het wel voor de estafette. "Ik heb deze sport lang gehaat, ik was zelfs bang om in een badkuip te stappen."

"Het is heel fijn om nu de liefde terug te vinden voor iets dat zo lang een belangrijk onderdeel van mijn leven was'', zei Hackett, die zeven jaar geleden in Peking net naast een unieke trilogie op de 1500 meter greep. "Ik kan weer genieten van het zwemmen.''