Amper tien minuten na de toptijd van Femke Heemskerk op de 200 meter vrije slag bij de Swim Cup verbeterde ook Moniek Nijhuis vrijdag haar eigen Nederlands record op de 100 meter schoolslag.

"Ik zat in de voorstart en kreeg echt kippenvel van het Nederlands record van Femke", zegt Nijhuis in gesprek met NU.nl. "In de ruimte van de voorstart hangen beeldschermen en daar kijk je toch stiekem naar, je kunt je er niet volledig van afsluiten."

"Dus ik zag het ongeloof en de blijdschap bij Femke. Daarna focuste ik me weer op mezelf en wat ik moest gaan doen, maar zulke races werken wel inspirerend."

Het zorgde ervoor dat de 27-jarige Twentse in de finale van de 100 school een tijd van 1.07,18 klokte. Daarmee was ze ruim twee tienden sneller dan haar vorige toptijd (1.07,40), die ze twee jaar geleden bij de Swim Cup neerzette.

"Ik voelde vanochtend na de series dat er nog meer in zou zitten als ik een net iets andere race zou zwemmen. Ik ben blij dat ik nu eindelijk weer een stapje heb gezet, want het Nederlands record stond toch al weer een tijdje."

De voorbereiding op het Swim Cup was niet ideaal voor Nijhuis, die een paar weken voor de wedstrijden in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion nog ziek was. "Ik had dus wel wat twijfels over mijn vorm, maar ik ben blij dat het geen grote invloed heeft gehad. Met een perfecte voorbereiding kan het alleen nog beter gaan."

Verhuizing

Nijhuis veroverde afgelopen december bij de WK kortebaan in Doha haar eerste medailles op mondiaal niveau met brons op de 50 en 100 meter schoolslag.

Die successen kwamen minder dan een halfjaar nadat ze samen met haar coach Kees Robbertsen naar Eindhoven verhuisde om daar te gaan trainen, nadat de Twentse eerder al in Amsterdam en Drachten haar thuisbasis had.

"De verhuizing naar Eindhoven heeft haar rust en duidelijkheid gegeven", stelt Robbertsen. "Ze kan hier optimaal haar sport beoefenen, met allerlei andere toppers. Dat stimuleert natuurlijk ook."

Nijhuis: "Ik merk dat ik hier in Eindhoven gewoon goed op mijn plek zit en dat er aan heel veel facetten van mijn race gewerkt wordt. Dat betaalde zich uit op de WK kortebaan, maar het begint zich nu ook op de langebaan uit te betalen."

Rio

De specialiste op de schoolslag weet echter ook dat ze nog een flink stukje harder zal moeten als ze bij de WK langebaan van komende zomer in Kazan en de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio op het podium wil komen.

Haar 1.07,18 in Eindhoven betekende de zesde tijd van het nog relatief prille seizoen, maar de nummer één op die lijst, Joelia Jefimova uit Rusland, is met een tijd van 1.05,89 nog ver weg.

"In haar tweede 50 meter is nog winst te behalen voor Moniek", aldus Robbertsen. "En dat moet ook, want voor een medaille heb je waarschijnlijk een tijd in de 1.05 nodig."

Nijhuijs: "De 100 school is een olympisch nummer, dus daar wil het echt goed op doen en dan moet je richting de 1.06 of zelfs de 1.05", aldus Nijhuis. "Ik weet dus dat ik nog een weg te gaan heb. Maar ik zet nu stappen en daar ben ik heel blij mee."