Ze wist dat ze al maanden goede tijden zwom, maar Femke Heemskerk kon het zelf vrijdag amper geloven dat ze bij de Swim Cup in Eindhoven haar eigen Nederlands record op de 200 meter vrije slag verbeterde door onder de 1.55 te duiken.

"Ik heb geen idee waar dit vandaan komt. Dit had ik niet verwacht, ik heb mezelf deze keer écht verrast", lachte de verbaasde Heemskerk na haar winnende tijd van 1.54,68.

Daarmee was de Nederlandse ruim sneller dan haar eigen nationale toptijd (1.55,35), die ze vorig jaar december bij de Swim Cup in Amsterdam op de klokken zette. Bovendien betekende het de vierde tijd wereldwijd sinds 2009.

Heemskerk: "Ik dacht dat als ik gewoon een paar keer 1.55 kon zwemmen, dat het al heel goed zou zijn. Maar nu zwem ik in de 1.54. Dit is bizar, echt onwerkelijk."

Haar coach Marcel Wouda genoot langs de kant van het bad. "Ik ben hier ook hartstikke blij mee. Ik zat te juichen op de tribune en dat mag ook wel eens", zei de oud-zwemmer in gesprek met NU.nl.

"Dat het nu allemaal zo bij elkaar komt, is heel mooi. We wisten allemaal dat ze hard kan zwemmen, maar Femke overtreft hier alle verwachtingen. Dit is heel bijzonder. Dit is een tijd waarmee je echt meedoet in de wereldtop."

Wapen

Heemskerk verklaarde haar progressie door de vele trainingsuren in Eindhoven die gericht waren op het indelen van haar race op de 200 vrij. "Ik heb zoveel snelheid en we zijn er heel erg mee bezig geweest om dat eruit te krijgen."

"Die snelheid is mijn wapen, maar het is ook mijn zwakke punt, omdat ik mijn kruit te snel kan verschieten. Nu had ik een heel goed gevoel op de laatste 50 meter. Ik keerde en dacht: ik heb nog zoveel energie, let's go. Daar kreeg ik zoveel kracht van."

De 27-jarige Heemskerk beleefde afgelopen december een doorbraak door bij de WK kortebaan goud te winnen op de 100 vrij, haar eerste individuele titel op mondiaal niveau. Met haar toptijd in Eindhoven stelde ze zich direct kandidaat voor goud bij de WK langebaan komende zomer in Kazan.

"Ik denk wel dat dit een tijd is die de wereld over gaat", stelde de Roelofarendsveense. "Als je zo'n tijd zwemt, dan heeft de concurrentie je wel in de gaten. Dat is wat je erbij krijgt als je beter gaat zwemmen, dus dat is ook iets om mee te dealen."

Zenuwachtig

Heemskerk, die in het verleden nog wel eens problemen had om haar zenuwen in bedwang te houden op belangrijke momenten, wil zich liever nog niet te veel uitspreken over een mogelijke favorietenrol.

"Ik ben wat voorzichtig in mijn uitspraken dat het nog harder kan. Ik ben goed op weg, ben stabiel en in mijn hoofd zit het ook goed. Ik kan me goed focussen. Van successen word je ook gretiger. Nu is het zaak om dit vast te houden, want ik ben er nog niet."

"De spanning mag je er niet van weerhouden om goed te zwemmen", vulde Wouda aan. "Er komt van alles bij kijken als je bij de wereldtop hoort, maar daar moet je niet te moeilijk over doen. Natuurlijk vindt ze het spannend, maar op dit moment hindert dat Femke niet."

Heemskerk: "Op het mentale vlak heb ik veel geleerd. Je moet rustig blijven, de emoties die je hebt erkennen. Als ik zenuwachtig ben of als ik een keer een negatieve gedachte in mijn hoofd heb, dan zeg ik het tegen Marcel en dan ben ik het kwijt. Dat is mijn grootste winst."