De laatste twee jaar bestonden bijna alleen maar uit sportieve dieptepunten voor Sebastiaan Verschuren, maar donderdag toonde de 26-jarige zwemmer bij de Swim Cup met zijn derde tijd ooit op de 100 meter vrije slag aan dat het eindelijk weer de goede kant op gaat.

"Hier zijn we lang naar op zoek geweest", zegt Martin Truijens, de coach van Verschuren, in gesprek met NU.nl. "En vooral de manier waarop het tot stand kwam, geeft heel veel vertrouwen. Dit is een bevestiging van datgene waarvan we wisten dat het erin zat, maar er een tijd onvoldoende was uitgekomen."

De Amsterdammer dook donderdagochtend in de series in Eindhoven met 48,25 ruim onder de limiet voor de WK van komende zomer in Kazan en deed dat 's avonds in de halve finales nog een keer (48,46).

Verschuren zette zo zijn snelste tijd neer op het koningsnummer van het zwemmen sinds hij in 2012 bij de Olympische Spelen in Londen als vijfde eindigde in 47,88.

"Ik zwem heel lekker, ben tevreden over vandaag", is dan ook de logische reactie van de vrije slag-specialist. "Het gaat in trainingen al best wel lang zo goed, eigenlijk al vanaf 'Londen', maar het kwam er in de wedstrijden maar niet uit. Verre van dat zelfs. Toch was ik ervan overtuigd dat het op een gegeven ook in wedstrijden zou gaan gebeuren."

Klap

Verschuren heeft wel lang moeten wachten voordat hij daarvan de bevestiging kreeg. In 2013 wist hij bij de WK langebaan in Barcelona geen enkele finale te halen en vorig jaar greep hij bij de EK langebaan in Berlijn zeer teleurstellend naast de eindstrijd op de 100 vrij.

"Ik dacht in Barcelona dat ik mijn dip had gehad, maar toen kwam Berlijn er nog overheen", aldus Verschuren. "Ik had de laatste maanden echt het gevoel dat ik uit dat dal aan kruipen was, maar dan moet er ook wel weer een piek komen. Wanhopig is een groot woord, maar het is een opluchting dat dat nu gelukt is."

Volgens Truijens is de klap na het WK in 2013 harder aangekomen bij zijn pupil dan ze van tevoren verwacht hadden.

"Hij vertrok met lege handen uit Londen, maar wel met een hoop verwachtingen. Die moeten niet tegen je gaan werken en ik denk dat dat wel een beetje gebeurd is. Dan moet je niet raar opkijken dat je een klap om de oren krijgt op het moment dat het niet lukt."

"Dat heb ik hem ook altijd wel verteld, maar op het moment dat je die klap krijgt, dreunt die wel even na. Dan moet je weer rechtop gaan staan. De een doet dat de volgende dag, maar de ander niet."

Goede keuze

De goede tijden van Verschuren zijn ook een bevestiging dat zwemmer en coach de juiste keuze hebben gemaakt om met elkaar door te gaan. Na de EK van vorig jaar spraken ze daar openlijk hun twijfels over uit en besloten ze pas na lange gesprekken om hun samenwerking voort te zetten.

"We zijn open en eerlijk naar elkaar geweest om dingen uit te spreken", stelt Truijens. "En het feit dat er een noodzaak was om zo'n gesprek te voeren, en dat de conclusie was dat je de route met elkaar vervolgt, dat zegt eigenlijk al alles. Dat betekent dat de wil er is om sámen naar de oplossing toe te werken." 

Verschuren: "Er is best wel veel veranderd. De samenstelling in de trainingsgroep is wat anders en we trainen bijna wekelijks in Eindhoven. Daar richten we ons op het starten en keren en ik merk nu al een groot verschil. Vanmorgen startte ik een tiende sneller dan in Londen, dat zegt wel wat."

Truijens waarschuwt desondanks dat er ook de komende maanden nog veel moet gebeuren. "We zijn er nog niet, hij heeft nog geen persoonlijk record gezwommen, er hangt nog geen medaille om zijn nek. Dit was een mooie eerste stap, maar er is nog een hoop te doen."