Met een winnende tijd van 24,35 op de 50 meter vrije slag liet Ranomi Kromowidjojo donderdagavond bij de Swim Cup in Eindhoven nog geen topniveau zien, maar zowel de zwemster als haar coach Patrick Pearson is tevreden met de progressie die 'Kromo' boekt.

"Ik heb twee goede races laten zien", doelde Kromowidjojo na haar zege in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion op de halve finale (24,38) en de finale. "Ik ben goed op weg en zie een stijgende lijn."

De olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij heeft haar blik volledig op de Spelen van volgend jaar gericht na een periode van anderhalf jaar waarin ze twee keer van coach wisselde en niet meer domineerde op 'haar' afstanden.

Wedstrijden als de Swim Cup en zelfs de WK van deze zomer in Kazan zijn voor Kromowidjojo dan ook vooral tussenstations op weg naar haar grote doel in Rio de Janeiro.

"Zo'n wedstrijd als vandaag is misschien voor de buitenwereld een bevestiging dat ik het nog kan, maar voor mezelf is dat niet zo."

Aanknopingspunten 

De 24-jarige Groningse weet echter ook dat ze volgend jaar voor titelprolongatie bij de Olympische Spelen een tijd nodig heeft die een paar tienden sneller is dan haar persoonlijk record van 24,05, dat ze in 2012 bij haar gouden race in Londen neerzette.

"Ik wil nu gewoon lekker zwemmen. Ik hoop die tijden over een aantal maanden te kunnen aanvallen", vertelde ze in Eindhoven.

Haar coach Pearson ziet in de trainingen voldoende aanknopingspunten om te geloven dat dit mogelijk is. "Over tien en vijftien meter haalt ze haar hoogste snelheden ooit. Maar het starten en finishen zit nog niet op het niveau zoals het zou moeten zijn."

De hoofdtrainer van het Nationaal Trainingscentrum in Eindhoven heeft wel een verklaring waarom vooral de laatste meters van de race nog een probleem zijn voor Kromowidjojo.

"Ze heeft veel geïnvesteerd in krachttraining en ze zit nog niet op het niveau van fitheid - ook wat betreft vetpercentage - van 2012. Ze is daardoor wat groter en ligt zo wat minder hoog op het water. Dat zorgt voor wat meer weerstand. Het gaat erom die balans tussen weerstand en kracht te vinden."

Balans

Pearson benadrukt echter dat er in deze fase geïnvesteerd wordt voor de langere termijn. "Misschien zijn we met haar krachttraining ons doel een beetje voorbij geschoten, maar ik vind het ook goed om te experimenteren. Als je hetzelfde doet, zul je hetzelfde krijgen."

"En het voordeel is dat Ranomi nu meer belastbaar is dan vijf jaar geleden. Ze heeft lang achter elkaar hard kunnen trainen. Dat is een investering die je niet dírect terug zal zien, maar als het goed is wel al deels over een paar maanden en hopelijk vooral volgend jaar."

Pearson verwacht niet dat Kromowidjojo bij de WK begin augustus in Rusland op de 50 vrij al de benodigde halve seconde sneller kan zijn dan haar tijd donderdag in Eindhoven.

"Maar dat is niet erg. Ik hoop wel dat ze op de WK een beter niveau kan laten zien dan dit en ik heb ook heel veel vertrouwen dat het goed zit."