Ranomi Kromowidjojo heeft donderdag op de eerste dag van de Swim Cup de 50 meter vrije slag gewonnen. De olympisch kampioene bleef Femke Heemskerk in Eindhoven voor.

Kromowidjojo tikte na 24,35 seconden aan. Daarmee was ze ruim tweetienden sneller dan Heemskerk.

Esmee Vermeuelen zwom in 25,25 naar het brons.

Kromowidjojo had zich op de 50 vrij al gekwalificeerd voor de wereldtitelstrijd deze zomer in Kazan. Heemskerk voldeed in Eindhoven tijdens de ochtendsessie en in de finale aan de limiet (24,81) op deze afstand.

Joeri Verlinden pakte op de 50 vlinder een bronzen medaille. Hij moest zijn meerdere erkennen in László Cseh en landgenoot Matthys Goosen.

Brzoskowski

Maarten Brzoskowski zwom eerder op donderdag op de 800 meter vrije slag de limiet gezwommen voor de wereldkampioenschappen deze zomer in het Russische Kazan.

Gezien zijn leeftijd moest de 19-jarige specialist op de lange afstanden voldoen aan de zogenaamde A-limiet voor jongere sporters van de mondiale bond FINA.

Hij tikte aan in een tijd van 7.55,51 en bleef hiermee onder de vereiste tijd van 7.57,69.

Brzoskowski eindigde als derde in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, achter de Hongaar Peter Bernek (7.50,42) en Ferry Weertman (7.53,38), die 07.49,66 had moeten zwemmen voor een WK-ticket.