Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft donderdag bekendgemaakt wat de vergoedingen zijn die bestuurders en leden ontvangen.

Thomas Bach, die het voorzitterschap zonder salaris vervult, kan jaarlijks rekenen op een vaste onkostenvergoeding van 225.000 euro.

Dat blijkt uit de publicatie die een wens was van de ethische commissie van het IOC. Meer openheid was een van de in december gepresenteerde hervormingen van de olympische agenda.

''Op basis van de rechten en verplichtingen die aan zijn functie zijn verbonden, heeft de IOC-voorzitter een missie die hem 365 dagen per jaar bezighoudt'', is de verklaring.

Leden van het dagelijks bestuur en voorzitters van diverse commissies binnen het IOC ontvangen 830 euro per dag dat ze hun functie vervullen.

Voor 'gewone' IOC-leden bedraagt de dagelijkse vergoeding de helft. Daarnaast ontvangen zij op jaarbasis een extra bijdrage van zo'n 6500 euro voor administratieve ondersteuning. Reis- en verblijfkosten worden sowieso door het IOC vergoed.

Blatter

Het openbaar maken van de vergoedingen zal mogelijk de druk op andere bonden, zoals de FIFA, verhogen om ook inzicht te geven in salarissen en bonussen van bijvoorbeeld Sepp Blatter.

''We voldoen hiermee aan jullie wens voor meer transparantie'', lichtte Youssoupha Ndiaye, voorzitter van de ethische commissie, de cijfers toe. ''Wij nodigen alle aangesloten sportbonden uit eenzelfde beleid te voeren.''