Trucker Hans Stacey ontbreekt volgend jaar in de Dakar Rally. De oliehandelaar uit Best heeft het te druk om begin 2016 weer aan de start te kunnen staan van de befaamde woestijnrally. 

De 57-jarige Stacey won begin dit jaar vier etappes in de rally door Zuid-Amerika, waarvan de laatste drie op rij.

''Maar als ik weer zou rijden, dan moet ik nu al beginnen met conditietraining'', zei Stacey woensdag tegen Omroep Brabant. ''Dan moet alles er weer voor wijken, zoals afgelopen jaar. Daar kom ik niet aan toe.''

Stacey was in 2007 de laatste winnaar van de Dakar Rally op Afrikaans grondgebied, waarna de wedstrijd om veiligheidsredenen uitweek naar Zuid-Amerika. Dat er niet meer in Afrika gereden wordt komt de motivatie van Stacey niet ten goede.

"Als de rally weer in Afrika zou zijn, zou ik de eerste zijn die zich probeert aan te melden en ben ik de eerste die ten aanval trekt. Maar de proeven in Zuid-Amerika trekken me niet zo."

De Brabander maakte de afgelopen jaren deel uit van het Iveco-team van kopman Gerard de Rooy. De Rooy haalde onlangs de Tsjech Ales Loprais binnen voor Dakar 2016. Volgende week maakt hij de naam van de chauffeur van de derde wedstrijdtruck van Iveco bekend.