Michael Phelps ontbreekt begin augustus definitief bij de WK zwemmen in Kazan. De achttienvoudig olympisch kampioen krijgt geen plek in het Amerikaanse team dat naar de Russische stad afreist

"Phelps zit niet in de ploeg'', zei een woordvoerder van de nationale bond USA Swimming woensdag tegen het Duitse persbureau DPA.

De 'Baltimore Bullet' werd vorig jaar september opgepakt toen hij met te veel drank op achter het stuur zat, waarop de bond hem een schorsing van een half jaar oplegde, die deze maand afloopt.

Phelps werd in eerste instantie uitgesloten van deelname aan de WK in Kazan, maar bondsvoorzitter Chuck Wielgus zette de deur vorige maand toch op een kier. ''Het ligt ingewikkeld, maar het kan zomaar gebeuren'', zei hij. Maar nu blijkt dus dat Phelps definitief naast een startbewijs grijpt.

De 29-jarige Amerikaan is de meest succesvolle olympiër ooit. Hij beëindigde na de Spelen van 2012 in Londen zijn imposante loopbaan, maar kondigde een jaar later zijn comeback aan.

Phelps voldeed sindsdien al op een aantal onderdelen aan de kwalificatie-eisen voor de WK. Volgende maand wanneer zijn schorsing erop zit maakt hij zijn rentree in een officiële wedstrijd bij de Grand Prix in Mesa.