Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tyson Gay

Atletiek Nike niet van plan om na Gatlin ook Gay vast te leggen

Tyson Gay hoeft geen persoonlijk sponsorcontract van Nike te verwachten. Het Amerikaanse bedrijf zorgde woensdag nog voor commotie door Justin Gatlin, een andere dopingzondaar, wél vast te leggen.
Door NU.nl

"Wij hebben geen plannen om een contract te tekenen met Tyson Gay", schrijft woordvoerder Charlie Brooks van Nike in een e-mail aan persbureau Reuters.

De 32-jarige Gay keerde vorig jaar juli terug van een schorsing van een jaar vanwege het gebruik van anabole steroïden.

De wereldkampioen op de 100 meter van 2007 traint sinds kort onder de door Nike gesponsorde coach John Smith en zal daardoor het komende seizoen wel in de kleding van het Amerikaanse bedrijf lopen.

Gatlin

Nike kwam woensdag onder vuur te liggen in de atletiekwereld omdat het Gatlin (33), een andere Amerikaanse topsprinter met een dopingverleden, wel gaat sponsoren.

De olympisch kampioen op de 100 meter van 2004 heeft twee keer een schorsing gekregen wegens het gebruik van verboden middelen, een keer in 2001 die later werd opgeheven en een keer in 2006 die tot en met 2010 duurde.

"Justin heeft zijn schorsing uitgezeten en komt nu al bijna vijf jaar weer uit in wedstrijden", verklaarde Brooks het sponsorcontract van Gatlin, die voor zijn tweede schorsing al door Nike gesponsord werd maar de laatste jaren in kleding van het Chinese Xtep liep.

Veel atleten maakten hun onvrede over het nieuws kenbaar. "Niks verbaast me meer, maar dit is wederom een slechte boodschap van onze sport", zei de voormalig Britse topsprinter Jason Gardener tegen de BBC.

"Ik ben erg teleurgesteld", schreef Paula Radcliffe, de wereldrecordhoudster op de marathon die wordt gesponsord door Nike op Twitter. "Ik geloof niet dat dit een juiste afspiegeling is van de waardes van Nike die ik met trots vertegenwoordig."


Lees meer over:

AtletiekNiketyson gayJustin Gatlin

Aanbevolen artikelen