Parijs heeft zich gemeld als kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen van 2024.

Burgemeester Anne Hidalgo gaf maandag haar zegen aan de plannen om het evenement naar de Franse hoofdstad te halen. De drie andere steden die zich kandidaat willen stellen zijn Rome, Boston en Hamburg.

De Franse president François Hollande liet zich eerder al positief uit over de olympische plannen van Parijs en nadat er een gunstig rapport van sportbestuurders op haar bureau kwam te liggen, ging Hidalgo definitief overstag.

"Het rapport geeft aan dat het zinvol is voor Parijs om een gooi te doen naar het binnenhalen van dit unieke sportevenement", zei ze. Parijs was in 1924 al eens gastheer van de Olympische Spelen.

De kosten voor het evenement honderd jaar na de eerste keer worden geraamd op 6,2 miljard euro. De gemeenteraad van Parijs moet in april nog wel goedkeuring geven aan de kandidaatstelling.

Parijs kan relatief goedkoop de Spelen organiseren omdat het reeds beschikt over grote sportaccommodaties zoals het tennispark Roland Garros en het Stade de France.

15 september

Een week geleden werd Hamburg als derde kandidaatstad gepresenteerd. Het Duits olympisch comité DOSB verkoos de stad boven Berlijn.

Hamburg en Parijs moeten de kandidatuur uiterlijk 15 september bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) melden. Boston en Rome hebben dat al officieel gedaan.

Het IOC maakt in 2017 de keuze voor de gastheer van 2024.