Rutger Smith maakt op 24 mei zijn opwachting bij de FBK Games. Het wordt de eerste wedstrijd van de discuswerper in Nederland in twee jaar tijd.

Smith (33) maakte in februari in alle anonimiteit zijn rentree tijdens een wedstrijd in de Verenigde Staten. 21 maanden daarvoor, in mei 2013, scheurde de Groninger zijn rechter achillespees volledig af.

''Ik wilde weten waar ik stond en er moest niet te veel druk op staan, dus ik heb er met opzet geen rumoer aan gegeven'', verklaart Smit waarom hij weinig ruchtbaarheid gaf aan zijn comeback.

De meervoudig olympiër noteerde meteen een afstand van 63,75 meter, al bijna de limiet voor de WK in Peking van deze zomer.

''Ik genoot ervan weer in die ring te staan en het was een enorme kick om in mijn eerste worp zo ver te komen.''

Vertrouwen

Het gaf hem het vertrouwen dat het weer goed zit in zijn lichaam, ondanks twee zware operaties aan de kapotte pees.

''Ik train elke dag, dus ik weet hoe ik ervoor sta. Ik weet dat ik weer afstanden van 67 meter plus kan werpen, nu moet ik het de atletiekliefhebbers nog laten zien. Ik wil mezelf deze zomer weer op de kaart zetten.''

''De revalidatie was lang en soms had ik mijn twijfels, maar ik ga door. Mijn passie voor deze sport is te groot. Mijn sponsors ben ik kwijt, maar gelukkig zijn sportkoepel NOC*NSF en de Atletiekunie me wel altijd blijven steunen. Daar ben ik ze dankbaar voor.''

Medailles

Tijdens de FBK Games krijgt Smith nog een bronzen EK-medaille uit 2006 en een bronzen WK-medaille uit 2007. Hij had nog recht op deze plakken nadat dopingzondaars uit de uitslagen zijn geschrapt.

"Blij dat ik in de boeken sta, maar ook gefrustreerd. Ik had die plakken niet nu pas moeten krijgen.''

Smith ergert zich aan de in zijn ogen slappe aanpak van de antidopingorganisaties. "De Duitse documentaire die het systematische dopegebruik in Rusland openbaarde, was opnieuw een bevestiging van wat ik al jaren weet, maar wat een teleurstelling dat de antidopinginstanties er niets mee doen."

“De kroongetuige zelf gaf onlangs nog aan dat ze nog steeds niemand op de stoep heeft gehad van het WADA", vervolgt de Groninger. "Je mag van het WADA verwachten dat ze keihard optreden, maar volgens mij zitten daar alleen maar bobo’s die bezig zijn met hun bonnetjes declareren."

"Het zou goed zijn als jonge oud-sporters met passie voor de sport hun plek zouden overnemen."