De Ierse rugbyers hebben zaterdag de eindzege gepakt in het prestigieuze zeslandentoernooi na een zinderende slotdag. 

Ierland eindigde samen met Engeland en Wales bovenaan met vier zeges uit vijf duels, maar won op basis van het aantal gescoorde punten. Dat waren er zes meer dan de Engelse ploeg en tien meer dan Wales.

Het Six Nations Championship beleefde zelden een spannender slot. Wales opende in Rome de laatste speelronde met een enorme zege op Italië: 61-20. Ierland rekende daarna in Edinburgh stevig af met Schotland (40-10) en passeerde Wales in de stand.

Het kwam aan op de kraker tussen Engeland en Frankrijk op Twickenham. De Engelse ploeg moest met 26 punten verschil winnen om Ierland van de titel te houden en slaagde daar bijna nog in ook.

Door een try van Jack Nowell vijf minuten voor tijd was de stunt nog mogelijk, maar het wanhoopsoffensief van de Engelse ploeg leidde niet tot die benodigde laatste try.

Sympathie

Voor Ierland betekende het prolongatie van de titel. ,,Die wedstrijd van Engeland was bijna mijn dood. Wat een spanning'', biechtte de Ierse bondscoach Joe Schmidt op.

"Gelukkig bood de Franse ploeg precies genoeg tegenstand. Ik voelde tegelijkertijd sympathie voor de Engelsen, want ze speelden geweldig.''