De vierde algemene wereldbeker op rij is een feit voor de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher. De Noor Kjetil Jansrud, zijn enige overgebleven concurrent voor de belangrijkste kristallen kogel, gaat zondag definitief niet van start op de afsluitende slalom bij de wereldbekerfinales in het Franse Méribel.

De 26-jarige Hirscher is daarmee de eerste mannelijke skiër die vier keer op rij de algemene wereldbeker verovert. Bij de vrouwen staat het record op vijf; de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll won de wereldbeker in 1971, 1972, 1973, 1974 en 1975.

Jansrud gaf zaterdag direct na de wedstrijd op de reuzenslalom al aan dat hij twijfelde over een start op de slalom. Hij won deze winter de wereldbekers op de snelheidsnummers afdaling en super-G, maar is geen specialist op de slalom.

De Noor deed zaterdag nog een verwoede poging om het Hirscher lastig te maken door mee te doen op de laatste reuzenslalom van het seizoen, maar hij eindigde als elfde en raakte alleen maar verder achter bij Hirscher, die op safe ging en genoegen nam met de vierde plaats.

''Mijn enige doel was om voor Kjetil te finishen en dat lukte'', zei de skiër met een Nederlandse moeder.

Hirscher kon wat minder risico's nemen in de laatste reuzenslalom, omdat hij zich al had verzekerd van de wereldbeker in deze discipline. Hij liet de winst aan de Noor Henrik Kristoffersen, die zijn eerste zege in een wereldbekerwedstrijd boekte.

Shiffrin

De Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin won voor het derde jaar op rij de wereldbeker op de slalom. 

Shiffrin was zaterdag over twee runs de beste in het Franse Méribel voor de Zweedse Frida Hansdotter en de Slowaakse Veronika Velez-Zuzulova.

Het betekende de vijftiende zege in een wereldbekerwedstrijd voor de 20-jarige olympisch en wereldkampioene.

De Sloveense Tina Maze eindigde als vierde en nam daardoor de leiding in het klassement om de algemene wereldbeker weer over van Anna Fenninger. De Oostenrijkse heeft met alleen nog zondag een reuzenslalom op het programma een achterstand van achttien punten.