Lindsey Vonn heeft na de wereldbeker op de afdaling ook de kristallen bokaal op de Super-G in de wacht gesleept. De 30-jarige Amerikaanse was donderdag in Méribel de beste in de laatste Super-G van het seizoen.

Vonn bleef haar grootste concurrentes Anna Fenninger uit Oostenrijk en Tina Maze uit Slovenië voor in Frankrijk. In de eindstand had de olympisch kampioene op de afdaling van 2010 een voorsprong van 28 punten op Fenninger, die ze woensdag ook al aftroefde in de strijd om de eindzege op de afdaling.

Voor Vonn is het haar vijfde wereldbeker op de Super-G na 2009, 2010, 2011 en 2012. In totaal heeft de Amerikaanse nu negentien kristallen bokalen thuis staan, waarmee ze haar eigen record bij de vrouwen verbeterde. Ook kwam ze op gelijke hoogte met de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark.

Fenninger liep wel een klein beetje uit in de strijd om de algemene wereldbeker. Met nog een reuzenslalom en slalom te gaan heeft de Oostenrijkse nu een voorsprong van 32 punten op Maze.

Alles of niets

"Het was alles of niets. Maar mijn zelfvertrouwen had al een enorme opkikker gekregen door de winst op de afdaling'', zei Vonn na de race.

Ze beleefde een lange periode van blessureleed, onderging twee knieoperaties, en begon vorig jaar oktober pas met de trainingen.

'Het was een goed seizoen, maar niet perfect. Wel voelde het record dat ik in Cortina vestigde als een bevrijding'', doelde Vonn op haar 63e wereldbekerzege in januari in Cortina d'Ampezzo. Ze nam daar het record over van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll.

Hirscher

Marcel Hirscher is donderdag bij de mannen een stap dichter bij de eindzege in de algemene wereldbeker gekomen. De Oostenrijker werd vierde op de Super-G in het Franse Méribel. Hij liet zijn Noorse concurrent Kjetil Jansrud, die tweede werd, daardoor niet veel dichterbij komen in het algemeen klassement.

Zaterdag en zondag volgen de reuzenslalom en slalom, onderdelen waarop Hirscher normaliter veel beter is dan Jansrud.

Hirscher heeft in het algemene wereldbekerklassement nu 1298 punten. Jansrud volgt met 1264, ruim voor de Fransman Alexis Pinturault met 924.

De Canadees Dustin Cook won donderdag de laatste Super-G van deze winter. Hij noteerde een tijd van 1.06,04. Jansrud had vijf honderdsten meer nodig.

De Fransman Brice Roger werd derde op acht honderdsten. Jansrud was al zeker van eindzege in de wereldbeker Super-G. De Noor won woensdag ook het klassement van de afdaling.