Lindsey Vonn en Kjetil Jansrud hebben zich woensdag bij de seizoensfinale in het Franse Méribel verzekerd van de wereldbeker op de afdaling.

Jansrud won de laatste wedstrijd op dit alpine-onderdeel tijdens de wereldbekerfinales in het Franse Méribel.

De Noorse skiër voltooide de piste in 1 minuut, 40 seconden en 86 honderdsten en was 0,24 seconde sneller dan de Zwitser Didier Defago. De Oostenrijker Georg Streitberger eindigde als derde.

Hannes Reichelt, de grootste concurrent voor Jansrud, kwam niet verder dan de tiende plaats. De Oostenrijker eindigde als tweede in het eindklassement.

Bevrijdend

De 29-jarige Jansrud won deze winter ook al de wereldbeker op de super-G en liep door zijn winst in Méribel punten in op Marcel Hirscher, de Oostenrijkse leider in de algemene wereldbeker. Het verschil bedraagt nog maar 64 punten.

''Ik heb nog nooit zoveel druk gevoeld. Ik wilde de tijd van Reichelt niet weten en me volledig op mijn eigen race concentreren. Het gevoel was heerlijk bevrijdend toen ik zag dat ik had gewonnen'', jubelde Jansrud.

Hij won in Méribel zijn vierde afdaling van deze winter na Beaver Creek, Lake Louise en Kitzbühel. ''Als ik donderdag de super-G win, kan ik verder inlopen op Hirscher en de druk op hem verhogen.''

De 37-jarige Defago, olympisch kampioen van 2010, was tevreden met zijn tweede plaats in de laatste afdaling in zijn lange carrière. ''Alleen de beste afdaler van dit seizoen is voor mij gefinisht, dus ik neem met een blij gevoel afscheid."

Achttiende kogel

Voor Vonn is het al de achttiende keer dat ze een kristallen kogel, de prijs voor de wereldbekerwinst, aan haar prijzenkast toevoegt. De Amerikaanse gleed in 1.29,87 minuut naar beneden. Vonn was 0,24 seconde sneller dan de Oostenrijkse Elisabeth Görgl, wier landgenote Nicole Hosp derde werd op 0,30 seconden.

Tina Maze zette de vierde tijd neer en de Sloveense liep zo in de algemene wereldbekerstand in op Anna Fenninger, die naar de achtste plaats skiede. De Oostenrijkse leidt nog wel in het klassement, maar het verschil met Maze is twaalf punten.

Vonn (30) boekte in Méribel haar 66e zege in een wereldbekerwedstrijd. Het was haar 33e op de afdaling.