De Atletiekunie rekent op meer dan één medaille op de komende Europese kampioenschappen indoor in Praag (5 tot en met 8 maart).

"We zijn gewend geraakt aan de luxe van medailles, dus ik wil die traditie er graag in houden", zei technisch directeur Ad Roskam vrijdag bij de ploegpresentatie op Papendal.

Roskam doelt vooral op de succesvolle EK outdoor afgelopen zomer in Zürich, waar de Oranje-equipe zes plakken vergaarde (drie gouden, twee zilveren en een bronzen).

"Ik noem nooit een streefgetal. Want als ik vijf zeg en het worden er vier, dan kan ik rekenen op een kruisverhoor. Dus zeg ik: we willen zoveel mogelijk medailles. Maar het is duidelijk dat we met atleten als Dafne Schippers, Sifan Hassan, Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen geheide medaillekandidaten hebben."

Zeventien atleten

De laatste twee grote indoorkampioenschappen leverden Nederland overigens één medaille per toernooi op. Op de WK indoor van 2014 in Sopot behaalde Broersen goud op de vijfkamp, het jaar daarvoor veroverde Sintnicolaas de Europese titel op de zevenkamp in Göteborg.

Nederland vaardigt zeventien atleten af naar Praag. Tweevoudig Europees sprintkampioene Schippers is topfavoriete voor het goud op de 60 meter, Sifan Hassan hoeft op de 1500 meter nauwelijks concurrentie te duchten.

Opvallend is de deelname van drie atleten op de 400 meter: Liemarvin Bonevacia, Bjorn Blauwhof en Terrence Agard. Gregory Sedoc is de meest ervaren atleet; de 33-jarige hordeloper was er op de EK indoor van 2002 in Wenen al bij. Hij vierde in 2007 zijn grootste succes met de Europese titel op de 60 meter horden in Birmingham.

De volledige selectie:

Mannen
Brian Mariano (60 meter), Liemarvin Bonevacia, Bjorn Blauwhof en Terrence Agard (400 meter), Thijmen Kupers (800 meter), Gregory Sedoc (60 meter horden), Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun (zevenkamp).

Vrouwen
Jamile Samuel en Dafne Schippers (60 meter), Madiea Ghafoor (400 meter), Sifan Hassan en Maureen Koster (1500 en 3000 meter), Nadine Visser (60 meter horden), Femke Pluim (polsstokhoogspringen), Nadine Broersen en Anouk Vetter (vijfkamp).

Coach Bennema: 'Schippers kan mee met wereldtop op sprint | Bonevacia: 'Nederlandse atletiek wordt nu hoger ingeschat'