Kjetil Jansrud is sterk aan het wereldbekerseizoen begonnen.

De Noorse skiër won na de afdaling op zaterdag ook de super-G op zondag in het Canadese wintersportoord Lake Louise.

Jansrud, olympisch kampioen op deze discipline, was een fractie eerder beneden aan de piste dan de Oostenrijker Matthias Mayer. De Italiaan Dominik Paris zette de derde tijd neer.

Jansrud nam door zijn twee zeges in het weekeinde de lelding over in de stand van de algemene wereldbeker. Hij kreeg er 100 punten bij en met zijn totaal van 216 passeerde hij de Oostenrijker Marcel Hirscher (180).

De Noor klokte zondag 1.32,01 en was 0,29 seconde sneller dan Mayer. De Oostenrijker kwam er zaterdag op de afdaling niet aan te pas; de olympisch kampioen op het koningsnummer werd slechts vijftiende.

Marvin van Heek maakte geen gelukkige rentree in het wereldbekercircuit. De Franse Nederlander skiede in Lake Louise zijn eerste wedstrijden na anderhalf jaar. Een hernia hield hem lang aan de kant. Van Heek eindigde zaterdag op de afdaling als 41e en viel zondag uit in de super-G.

Hosp

Nicole Hosp won de wereldbekerslalom in het Amerikaanse Aspen. De Oostenrijkse stond na de eerste manche nog zevende, maar een splijtende tweede run bracht haar alsnog de zege.

De Zweedse Frida Handsdotter ging in de tweede manche ook vloeiend om de poortjes en rukte op van plaats zes naar twee. Ze was een kleine twee tienden langzamer dan Hosp. De Oostenrijkse Kathrin Zettel eindigde op de derde plaats.

De Amerikaanse olympisch- en wereldkampioene Mikaela Shiffrin was verreweg de snelste in de eerste manche, maar ze verprutste haar tweede omloop en klokte de negentiende tijd. Ze werd vijfde in de eindstand.

Hansdotter nam de leiding in de wereldbekerstand van de slalom, Zettel behield de leiding in de algemene wereldbekerstand.