Michael van Gerwen heeft vrijdag in de eerste ronde van de Players Championship Finals landgenoot Raymond van Barneveld overklast. 

De 25-jarige wereldkampioen uit Brabant klopte zijn Haagse opponent met 5-2, mede dankzij acht keer de maximale score van 180. Aan het lucratieve toernooi in Minehead doen de beste 32 spelers van dit jaar mee, als voorbereiding op het WK dat volgende maand begint.

Christian Kist was dicht bij een stunt tegen de als eerste geplaatste Gary Anderson. Kist kreeg zelfs één 'matchdart', maar hij liet de Schot nog ontsnappen (5-6). Vincent van der Voort en Jelle Klaasen gingen wel door. Van der Voort gunde Andy Hamilton met onder meer 'check-outs' van 140 en 152 geen enkele leg: 6-0. De Noord-Hollander haalde een prima gemiddelde van 104,86 punten per beurt en speelt in de volgende ronde tegen de Engelsman Peter Wright, die Benito van de Pas uit het toernooi gooide (6-2).

Klaasen deed het zelfs nog iets beter. Zijn moyenne van 108,74 en verbluffende trefzekerheid op de dubbels (75 procent) was zelfs James Wade (102,95) te machtig. De Engelsman werd door de bookmakers tot de favorieten gerekend.