Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité presenteert op 18 november veertig aanbevelingen die de Olympische Spelen aantrekkelijker moeten maken voor toeschouwers, sponsors en met name kandidaatsteden.

Kostenbesparing is een van de speerpunten in de plannen van Bach. Hij kondigde al eerder aan dat het voor steden veel goedkoper moet worden om de Spelen binnen te halen en te organiseren.

De vele afzeggingen voor de organisatie van de Winterspelen in 2022 hebben de Duitser gesterkt in zijn opvattingen. Vier steden haakten om financiële redenen af, waardoor alleen nog Peking en Almati in de race zijn.

''We moeten de filosofie van de kandidaatstelling veranderen. In het verleden vroegen we de steden om aan de eisen van het IOC te voldoen, maar we moeten er naar toe dat steden zelf aangeven hoe de Spelen het beste passen bij hun eigen ontwikkeling'', liet Bach vorige maand weten na het wegvallen van Oslo als kandidaat voor de Spelen van 2022.

Toetreden

Bach wil ook dat het makkelijker wordt voor nieuwe sporten om toe te treden tot de Olympische Spelen. Nu zit er zeven jaar tussen goedkeuring van het IOC en daadwerkelijk onderdeel zijn van het olympisch programma. Bach heeft daarbij Tokio 2020 in gedachten.

De Japanners willen graag honk- en softbal terug op de Spelen. Die sport werd na Peking 2008 afgevoerd. Nieuwe populaire sporten kunnen ook meer sponsors, toeschouwers en opbrengsten uit de uitzendrechten opleveren, verwacht de IOC-preses.