Nouchka Fontijn mikt vanaf zondag bij de WK boksen op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju op eremetaal.

"Ik ga voor een WK-medaille. Welke kleur het wordt, zien we later wel", kijkt de Europees kampioene vooruit.

De Schiedamse is tevreden dat ze na een lange strijd met de bond op haar eigen manier heeft kunnen trainen in plaats van verplicht met de nationale selectie.

"Het is niet zo dat ik nu heb bereikt wat ik wil. Dat heb ik pas als ik met een olympische plak in mijn handen sta. Maar de huidige omstandigheden maken de kans daarop nu wel een stuk groter. Ik hoop dat we na de WK op deze wijze verder kunnen gaan naar Rio 2016.''

Fontijn (tot 75 kilogram) is in Azië de kopvrouw van de Nederlandse ploeg. De vier andere deelneemsters namens Oranje zijn: Abbygail Deekman (-48 kg), Mariska Janssen (-60 kg), Lisa de Vilder (-64 kg) en Maxime Koelemeij (-81 kg).

Wantrouwen

De 27-jarige Fontijn lag jarenlang overhoop met de Nederlandse boksbond en met name met technisch directeur Louis Wijdenbosch. Na het EK-zilver in 2011 in Rotterdam hoopte ze met Abdul Fkiri, haar coach en vriend, en met andere persoonlijke begeleiders de vrijheid te krijgen om zich op haar eigen manier voor Londen 2012 te kwalificeren.

Ze kreeg daarvoor echter geen enkele steun. Wijdenbosch en de boksbond, die Fkiri geen toestemming gaf om officieel als haar coach op te treden, eisten dat Fontijn zich vrijwel volledig aan het (trainings)programma van de nationale vrouwenselectie zou conformeren.

Die geforceerde samenwerking leidde tot veel onderling wantrouwen. Na de mislukte campagne voor Londen 2012 vocht Fontijn door, maar in maart van dit jaar werd ze door Wijdenbosch nog uit de selectie gezet en kon ze verdere deelname aan toernooien vergeten.

Geen heisa

Daar bleek echter niemand bij gebaat, zeker ook sportkoepel NOC*NSF niet die juist vanwege de olympische potentie van Fontijn nog enig geld in het vrouwenboksen had geïnvesteerd. Nog geen maand na haar verwijdering was ze alweer welkom bij de Nederlandse ploeg van bondscoach Nigel Davies en mocht ze onder bepaalde voorwaarden ook haar eigen gang gaan.

Fontijn gaf nadien met het winnen van EK-goud afgelopen zomer een sterk signaal af: laat mij toch vooral mijn eigen ding doen. Na het vertrek van Wijdenbosch in augustus heeft het kamp Fontijn tot op zekere hoogte nog meer vrijheden gekregen.

''Zijn afscheid kwam ons niet slecht uit'', geeft Fontijn met een glimlach toe, ''Hij was toch de man die steeds zei: 'je traint bij ons, anders lig je eruit'. Daardoor was de situatie ook richting de EK nog heel onrustig. Daar is nu geen sprake meer van. Ik heb de afgelopen maanden kunnen trainen zoals ik altijd heb willen trainen. Er is nu totaal geen heisa meer. Ik kan me volledig bezighouden met boksen en dat alleen al is een hele verademing.''