De Nederlandse handballers zijn de kwalificatie voor het EK van 2016 begonnen met een nederlaag. Dat was tegen een topland als Kroatië, olympisch kampioen in 1996 en 2004, geen verrassing. 

Oranje stond donderdagavond in Koprivnica bij rust al met zeven doelpunten verschil achter (17-10) en verloor na een imponerende Kroatische eindsprint uiteindelijk met 35-24.

In de ploeg van de bondscoaches Joop Fiege en Mark Schmetz was Bobby Schagen de productiefste speler. Hij scoorde zesmaal. Patrick Miedema trof vier keer doel, Tim Remer en Leon van Schie maakten er ieder drie.

Niet ontevreden

Ondanks het ruime verlies was Fiege niet ontevreden. ''Het is zonde dat we in de laatste 5 minuten zo voorbij gerend zijn. Ook dan moeten geduldig en gedisciplineerd blijven handballen. Maar bij fasen hebben we ook sterk gespeeld, daar putten we vertrouwen uit. We blijven bij elkaar en gaan trainen. Het komt niet aanwaaien.''

Nederland is in groep 1 verder ingedeeld met Noorwegen en Turkije. De Noren, die in Kristiansund de Turken versloegen met 36-27, komen zondag in Almere op bezoek.

''Dat wordt ook hard werken'', voorspelde Fiege. Het voorrondetoernooi wordt daarna pas eind april 2015 voortgezet. De beste twee landen plaatsen zich voor het EK in Polen (15-31 januari 2016).