Gevorg Khatchikian heeft maandagavond in theater Carré in Amsterdam de vacante wereldtitel van de kleine bond WBF veroverd in het middengewicht.

De Limburger versloeg de Belg Ahmed El Ghoulbzouri tijdens de Ben Bril Memorial met een daverende knock-out in de twaalfde ronde.

Voor de 26-jarige Khatchikian was het zijn 21e profzege in zijn 22e duel. De 27-jarige Belg incasseerde zijn vierde nederlaag in zijn vijftiende beroepspartij.

Beide boksers waren aan elkaar gewaagd in een enerverend en hard gevecht waarin Khatchikian zowel technisch als fysiek een licht overwicht had. Net op het moment dat de 1400 toeschouwers in Carré rekening hielden met een uitslag op punten, sloeg de thuisbokser alsnog genadeloos toe.

''Dit was één van mijn mindere partijen. Ik zal hard moeten werken om mezelf te verbeteren'', toonde Khatchikian kort na afloop veel zelfkritiek.

Beroep

Khatchikian veroverde in 2011 de wereldtitel van de IBO voor boksers onder 24 jaar in het supervedergewicht. Kort nadat hij zijn kampioensgordel in datzelfde jaar met succes had verdedigd, werd hij met twee andere mannen gearresteerd op verdenking van onder meer mensenhandel.

In januari 2013 werd de geboren Armeen veroordeeld tot veertig maanden cel. Hij tekende echter beroep aan tegen het vonnis en mag in vrijheid de uitspraak afwachten. Intussen probeert de Limburger zijn boksloopbaan weer op te pakken.

Harutjunjan

Rafik Harutjunjan haalde zijn eerste wereldtitel bij de profs binnen, eveneens bij de WBF. De veelvoudig Nederlandse kampioen verzekerde zich van de kampioensgordel in het weltergewicht. Hij versloeg de zeer taaie Oekraïener Ilia Primak op punten. De jury was unaniem: 113-112, 114-110 en 114-111.

Voor de 26-jarige Harutjunjan was het zijn achtste opeenvolgende zege als prof. De Oekraïener incasseerde zijn eerste nederlaag in zijn negende beroepspartij.

Harutjunjan leek het gevecht al in de tweede ronde te beslissen met een groot offensief. Prymak bleek echter over een indrukwekkend incasseringsvermogen te beschikken.

De 25-jarige prof uit Kiev kwam daarna zelfs ijzersterk sterk terug. In de zevende ronde moest de thuisbokser zelfs twee keer acht tellen rust nemen na een zware reeks van stoten op zijn gehavende gezicht en lichaam.

Ook Harutjunjan bleek echter fysiek en mentaal niet kapot te krijgen. In de elfde ronde ging ook Prymak neer, maar na acht tellen rust werd hij gered door de gong. Aan een nederlaag op punten viel echter voor hem niet te ontkomen.