'Geen woorden'

Van Gerwen wint voor tweede keer World Grand Prix

Michael van Gerwen heeft in Dublin voor de tweede keer in zijn carrière de World Grand Prix gewonnen. 

De 25-jarige wereldkampioen darts uit Brabant versloeg zondagavond in de finale (best-of-nine sets) de Engelsman James Wade met 5-3.

Dat leverde hem een premie op van 100.000 pond (125.000 euro). Wade (31), die onder anderen titelverdediger Phil Taylor uitschakelde, ging met 45.000 pond naar huis.

'MVG' won de WGP, waarin de darters moeten beginnen én eindigen met een dubbel, in 2012 al eens. Dat was de opmaat voor een uiterst succesvolle periode met verscheidene grote titels en volgens de 'Order of Merit' een prijzengeld dat nu het miljoen pond dicht is genaderd.

Zelfs Taylor, die al twee decennia het voorbeeld is van de wereldtop die is verenigd in de profbond PDC, kijkt daar met bewondering naar.

Cruciale momenten

Twee momenten waren cruciaal in de eindstrijd tegen Wade, die zaterdagavond in de halve finale schitterde tegen Gary Anderson (4-3), waar Van Gerwen een 'makkie' had tegen Stephen Bunting (4-0).

Het eerste moment was in de vijfde set toen Wade op 2-2 in legs drie pijlen miste op dubbel-10 voor de winst. De Nederlandse favoriet reageerde uiterst koel en gooide 110 uit: 3-2 in plaats van 2-3.

In de zevende set (begonnen bij 3-3) herhaalde Van Gerwen dat kunstje. Hij werkte een achterstand van 0-2 weg door drie legs op rij te pakken met een finish van 86. Op het gezicht van Wade viel dat als het beslissende breekpunt af te lezen.

De nummer één van de wereldranglijst prees zijn Engelse opponent, bijgenaamd 'The Machine', na afloop. ''James verdiende eigenlijk meer na zijn partijen tegen Taylor en Anderson. Hij gooide geweldig. Er kan er echter maar één winnen. Gelukkig was ik dat. Ik heb er geen woorden voor.''

Tip de redactie