Simone Biles heeft zondag haar glansrijke optreden bij de wereldkampioenschappen turnen in Nanning afgesloten met de winst op het toestel vloer.

Nadat de Amerikaanse eerder op de dag ook al de finale op balk had gewonnen, kwam ze daarmee uit op vier gouden medailles. Eerder won Biles met het Amerikaanse team de landenfinale en was ze de beste op de meerkamp.

Biles kreeg na een zinderende vloeroefening een score van 15,333 toebedeeld. De Roemeense Larisa Iordache (14,800) pakte het zilver, brons ging naar de Russische Alija Moestafina: 14,733.

De 17-jarige Texaanse, die zaterdag in de finale op sprong de Noord-Koreaanse Hong Un Jong nog voor zich moest dulden, hield op balk de Chinese Bay Yawen en Moestafina achter zich.

Tien medailles

De enige finale waarvoor Biles zich niet had gekwalificeerd, de brug ongelijk, werd gewonnen door de Chinese Yao Jinnan. Biles was verantwoordelijk voor de helft van de tien medailles waarmee de Amerikanen het gastland (zeven medailles) aftroefden.

Bij de mannen werden de toesteltitels verdeeld over zes landen: Denis Abliazin (Rusland, vloer), Krisztian Berki (Hongarije, voltige), Liu Yang (China, ringen), Ri Se Gwang (Noord-Korea, sprong), Oleg Verniajev (Oekraïne, brug) en Epke Zonderland op rek.