Marit Bouwmeester veroverde donderdag in Santander voor de tweede keer in haar loopbaan de wereldtitel in de Laser Radial-klasse. Deze tweede gouden plak voelde anders de eerste.

"In Perth in 2011 was ik niet echt de beste, vond ik. Nu was ik wel de allerbeste en ik ben blij dat ik dat heb kunnen laten zien'', aldus Bouwmeester.

De 26-jarige Friezin dankte haar coach Jaap Zielhuis en broer Roelof. ''Ik heb keihard met hen gewerkt en ze hebben zo veel geduld met me gehad. Ik ben een completere zeilster geworden. Dit is een perfect team, het kan niet beter.''

Door haar wereldtitel verzekerde Bouwmeester zich ook meteen van een ticket voor de Olympische Spelen over twee jaar in Rio de Janeiro.

"Dat is wel lekker, de focus kan nu op Rio. Er is nog veel werk te verzetten, het is een compleet andere locatie. Om daar straks de beste te zijn, zal ik vaak die kant op moeten."

Heiner

Ook Nicholas Heiner boekte succes op de WK. De 25-jarige zeiler uit Enkhuizen sprong met een indrukwekkende zege in de finale van de derde naar de eerste plaats in het eindklassement. ''Dit was een droomrace. Je ziet maar weer, niets is onmogelijk."

Heiner, die zijn eerste grote titel veroverde, liet bij de NOS weten dat hij had geleerd van voorgaande medalraces waarin hij zijn medaillekansen door eigen toedoen verspeelde.

''Ik wist nu dat ik mijn eigen race moest varen. Er waren hier nog zoveel andere kandidaten voor een podiumplaats. Nadat ik als eerste over de finish was gegaan, moest ik nog even rekenen of ik echt goud had. Toen dat duidelijk was, heb ik wel even een traantje weggepinkt. Dat was een emotioneel moment.''