In een roes liep Robert-Jan Derksen zondag voor de allerlaatste keer over de fairway van de achttiende hole van het KLM Open. De 40-jarige Nederlander had zich geen mooier afscheid kunnen wensen.

"De ontvangst vandaag op de achttiende hole is met afstand mijn mooiste herinnering ooit bij het KLM Open", zei Derksen na zijn slotronde van 66 slagen.

"De fantastische waardering van alle mensen hier was echt hartverwarmend. Ik denk dat er niemand op de Kennemer was, die niet wist dat ik hier voor de laatste keer was."

Derksen kondigde voor dit seizoen al aan dat hij na dit jaar, twintig jaar na zijn debuut op de Europese Tour, zou stoppen als professioneel golfer. Het publiek in Zandvoort beloonde de tweevoudig winnaar op de Tour zondag met een minutenlange ovatie op de achttiende.

"Het huilen ging vanzelf", aldus Derksen. "Ik dacht eigenlijk met name: hoe krijg ik mijn ene voet voor de andere? Het was heel raar, ik kon bijna niet meer lopen. Het was alsof mijn lichaam op 'off' ging. Ik was blij dat ik als eerste moest slaan, want ik had wel een minuut of drie, vier nodig."

Bijna eindigde de Blaricumer nog met een birdie op zijn laatste hole. "Maar ik was heel blij dat mijn laatste putt maar 10 centimeter was. Ha, 20 of 30 centimeter was te veel geweest."

Relaxed

Met een ronde van 4 onder par liet Derksen zien dat hij nog prima mee kan met de beste golfers van Europa, al was de eindscore zondag van ondergeschikt belang voor de Nederlander. "Natuurlijk wil je goed spelen, maar het maakte me niet heel veel uit wat mijn score vandaag zou zijn. "

"Ik was dan ook heel relaxed aan het begin van mijn ronde en speelde goed. Dat is dan waarschijnlijk toch die ervaring van twintig jaar golf."

"Vanaf de zestiende hole werd het wel wat lastiger om goed te focussen. Je ziet al die mensen naar de tribunes lopen en hoort het applaudisseren. Maar ik heb mijn aandacht erbij gehouden en vooral ook kunnen genieten; dat is niet altijd gelukt op het KLM Open."

Na zo'n mooie middag en een goede klassering bij zijn thuistoernooi, drong zich toch de vraag op of Derksen geen spijt had dat hij afscheid neemt van het golf.

"Op dit soort dagen is het geweldig, maar er zijn ook keerzijden aan de sport. Het omgaan met teleurstellingen, het vele reizen. Ik ben blij dat ik het op deze manier heb kunnen afsluiten. Zeker na vandaag is het een fantastische beslissing."

Derksen neemt met goede ronde afscheid van KLM Open