De Nederlandse rugbysters zijn er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de World Series Sevens. De vrouwen verloren in de kwartfinales met 22-7 van Zuid-Afrika.

In de strijd om de plekken vijf tot en met acht ging Oranje onderuit tegen Japan (5-14). Door de zege op Portugal (31-7) werd de ploeg uiteindelijk zevende, maar alleen de beste vier kwalificeerden zich.

Bij de World Series zijn komend seizoen de eerste startbewijzen voor de Spelen in Rio te verdienen. De Nederlandse vrouwen moeten zich nu richten op het Europese kwalificatietoernooi en Oranje kan nog hopen op een wildcard voor de World Series, die de internationale rugbybond nog te vergeven heeft.

"Dit was niet de dag waarop we hadden gehoopt", aldus bondscoach Chris Lane op Facebook. "We zijn teleurgesteld dat we het niet gered hebben, maar we blijven keihard werken voor ons olympische doel. De weg naar Rio is nog steeds open."

Aanvoerster Linda Franssen was zeer teleurgesteld na het mislukte optreden in Hongkong. "We hadden een heel haalbaar doel om bij de beste vier te komen. Dat hebben we verpest", zei ze tegen de NOS. Omdat het onderdeel 'sevens' in Rio olympisch is, ziet Franssen het niveau van de sport wel omhooggaan. "Er moet iets gaan veranderen. Dat moeten we zelf doen. Op deze manier werkt het niet."