De roeiers van de Holland Vier hadden zaterdag na hun finale bij de WK in Amsterdam even een kwartiertje nodig voordat ze de pers te woord stonden. Het Nederlandse vlaggenschip kwam als titelverdediger immers niet verder dan de vierde plek en dat deed pijn.

"Dit is een ontzettende teleurstelling", zei Robert Lücken, de man op slag in de mannen vier-zonder. Samen met Boaz Meylink, Olivier Siegelaar, Mechiel Versluis kwam de 29-jarige Amsterdammer op zijn thuisbaan twee seconden tekort voor brons.

"Je komt hier om je titel te verdedigen, of in ieder geval een medaille te pakken voor eigen publiek, voor al die mensen die hier zijn komen kijken. Vorig jaar was het een grandioze prestatie, dit is gewoon kut."

Volgens Lücken voer de Holland Vier in de eindstrijd wel zijn beste race van het toernooi op de Bosbaan. "We hebben aangevallen en gevochten, maar alle ploegen in de finale hebben dit jaar al een keer een medaille gewonnen, het zit zo dicht bij elkaar."

Eindsprint

Vorig jaar bij de WK in Zuid-Korea, met de dit seizoen met een hernia kampende Kaj Hendriks in plaats van Siegelaar, maakte de Nederlandse vier-zonder grote indruk met een machtige eindsprint, die goed genoeg bleek voor goud.

In Amsterdam, met een stevig windje in de rug, lukte het de titelverdedigers niet om op het einde nog een echter versnelling door te zetten. Lücken: "We zaten al in zo'n hoog ritme, we konden niet meer iets extra's doen."

"We missen misschien een beetje basissnelheid. We moeten in het begin en in het middenstuk al zoveel energie steken om bij te blijven, dat we op het einde niet meer kunnen versnellen."

Meylink gelooft niet dat de extra aandacht als de belangrijkste titelkandidaat voor Nederland in de olympische klasses de vier-zonder parten heeft gespeeld. "We wisten zelf ook wel dat we een medaille moesten halen. En als het te veel werd, sloten we ons ervoor af."

Niet simpel

Bondscoach Mark Emke zag dat zijn pupillen 'niet konden wat ze vorig jaar op de WK wel konden'. "Het is jammer dat het geen medaille is geworden, maar het is ook niet zo simpel."

De voormalig toproeier constateerde ook dat de flinke wind mee niet in het voordeel was van het Nederlandse kwartet, maar vond het nog te vroeg om het over eventuele veranderingen in de aanpak te hebben.

"Natuurlijk gaan we daarover nadenken, maar we zitten nu vlak na de race. Als ik nu iets ga benoemen wat anders moet, is dat gepraat in de ruimte."

Bier

Volgens de 27-jarige Siegelaar kunnen hij en zijn ploeggenoten nog veel progressie maken richting de Spelen van 2016. "Daar koop je nu niks voor, maar dat is wel mooi om in het achterhoofd te houden."

"Ik ga nu ook niet zes weken op vakantie en bier zuipen. Ik weet nu waarvoor ik het doe, ik wil dat goud. En twee seconden is niks in de roeiwereld, dat is overbrugbaar."

Meylink denkt ook dat de Holland Vier richting de WK van 2015 en richting 'Rio' het gat met de concurrentie weer kan dichten. "Daar gaan we in ieder geval hard voor trainen. We hebben iets goed te maken."

Lücken stelde dat er met name in het fysieke deel - met meer krachttraining - nog wat te winnen valt. "Wij zijn wel sterk, maar ook wat pezig. De andere ploegen lijken wat meer vlees op de botten te hebben."

Maar kijkend naar het volledige plaatje denkt de slagroeier dat de vier-zonder op dezelfde weg moet doorgaan richting Rio. "We zijn goed bezig. De missie, het proces moet niet worden veranderd. We zitten nog steeds dicht bij de top."

Mannen vier-zonder net naast podium in finale op WK roeien | Muda's: 'Niet te lang blijven janken om zesde plaats'