Vorig jaar kwam Ferry Weertman bij de WK door een mindere derde ronde een seconde tekort voor een medaille op de 10 kilometer open water. Die les hielp de 22-jarige Nederlander om donderdag de Europese titel te pakken.

"Ik wist dat daar het knelpunt lag", doelt Weertman in gesprek met NU.nl op het gedeelte tussen de 5 en de 7,5 kilometer. "We hebben er veel over nagedacht en aan gewerkt. Ik moest meer van voren gaan zwemmen en vandaag ging het helemaal volgens plan."

Dat zorgde ervoor dat de nummer zes van de WK van 2013 donderdag in Berlijn na een kleine twee uur zwemmen de Duitser Thomas Lurz en de Rus Evgenii Drattsjev achter zich hield en goud pakte.

"Dit had ik niet direct verwacht, maar ik had het wel gehoopt", zegt Weertman. "Ik wist dat ik beter was dan vorig jaar. In de trainingen ging het top en ik voelde me prima."

De titel belooft wat voor de WK van 2015 en de Spelen van 2016, want Weertman was met zijn 22 jaar een van de jongste deelnemers in de Duitse hoofdstad. "Je kunt altijd een blessure oplopen, maar als ik deze lijn doortrek, wie weet wat er dan kan gebeuren in Rio. Ik ben nog jong, dus waarom niet?"

Schreeuwen

De in Naarden geboren zwemmer had een boost gekregen van de gouden medaille van Sharon van Rouwendaal, die woensdag bij de vrouwen de beste was op de 10 kilometer. "We hebben de start en finish gekeken en ik heb hard geschreeuwd voor de tv."

Weertman kon bovendien prima afkijken hoe hij het aan moest pakken in de slotfase.

"Ook daarom was het goed om te kijken. Ik wist dat ik de laatste binnenbocht moest nemen en ik zat daarna inderdaad voor Lurz. Vervolgens was het gewoon volhouden tot de streep."

Vol lof

Het succes van Weertman straalt ook af op Marcel Wouda, die sinds 2,5 jaar zijn coach is. "Hij heeft mij ontzettend geholpen. Technisch, hoe ik met een race moet omgaan, maar ook in mijn ontwikkeling als mens. Marcel heeft het allemaal zelf meegemaakt, weet hoe ik me voel en het is fijn om van zo iemand te leren."

Wouda zelf was vol lof over zijn pupil. "Ferry heeft zoveel progressie gemaakt de afgelopen 2,5 jaar. Vooral ten opzichte van vorig jaar is hij als mens, sporter en zwemmer enorm gegroeid. Ik ben daar heel erg blij mee. Ferry is een bijzondere zwemmer. Deze titel is een mooi begin voor hem.''

Weertman zwom tactisch een sterke race, zag ook zijn coach. "We hebben er dit jaar veel tijd ingestoken om hem tijdens de wedstrijd de juiste keuzes te laten maken. We hebben hier de afgelopen dagen ook nog hard aangewerkt. Het is heel mooi uitgepakt. Hij heeft zijn race goed uitgevoerd'', stelde Wouda tevreden vast.

Weertman komt zaterdag met Van Rouwendaal en Marcel Schouten nog in actie bij de teamwedstrijd en zwemt volgende week ook nog op de langebaan. "De 10 kilometer was mijn hoofdafstand bij de EK, maar dit haalt de druk er wel af. Ik ben in ieder geval in vorm."

Weertman pakt Europese titel op 10 kilometer open water