Met een daverende eindsprint pakte Sharon van Rouwendaal woensdag het goud bij de Europese kampioenschappen zwemmen op het onderdeel tien kilometer open water. 

De 20-jarige zwemster versloeg onder meer olympisch kampioene Eva Riszgot uit Hongarije en dat ging, soms zelfs letterlijk, niet zonder slag of stoot. "Ik heb nu overal spierpijn, maar dat is het allemaal waard'', aldus Van Rouwendaal.

"Ik was van plan om de eerste vijf kilometer rustig aan te doen en de tweede helft van de race vol gas te geven'', gaf Van Rouwendaal aan. "Maar de Italiaanse Aurora Ponsele ging zo hard weg dat ik gelijk al mee moest. Ik dacht alleen maar dat ik bij de groep moest blijven en dan aan het eind maar zien wat eruit komt.''

In die kopgroep ging het er soms hard aan toe. "Er was er één die de hele tijd naar de juryboot riep dat ik haar sloeg. Maar zij sloeg mij juist. Ik heb helemaal niet de ervaring om haar te slaan, dat kost me veel te veel energie'', aldus Van Rouwendaal, die pas haar tweede 10 kilometer in haar carrière zwom.

Van Rouwendaal dacht in de laatste kilometers niet meer de kracht in de benen te hebben voor een eindsprint, maar die hervond ze alsnog. "Andere zwemsters hingen de hele tijd aan me. Maar na de laatste boei was ik los. Toen dacht ik, ik moet gewoon vol gaan. Ik weet dat ik snel in de eindsprint ben, omdat ik in het bad ook goede tijden zwem.''

Wouda

Marcel Wouda, de begeleider van Van Rouwendaal bij de afstanden in het open water, was vol bewondering over de prestatie van zijn pupil.

"Dit is een heel bijzondere prestatie. Het is pas de tweede tien kilometer die ze zwemt en ze pakt in de eindfase de olympisch kampioene (de Hongaarse Eva Risztov)'', was Wouda vol lof.

"Aan het begin probeerde ze een paar keer weg te komen, maar dat lukte niet. Toen is ze goed rustig gebleven en heeft ze zich goed op haar plek weten te handhaven. Heel volwassen.''

Van Rouwendaal pakte woensdag de Europese titel op de tien kilometer open water. Ze had een uur, 56 minuten en 6,9 seconden nodig voor de afstand. Daarmee was ze slechts een seconde sneller dan de Hongaarse Eva Risztov. De Italiaanse Aurora Ponsele bleef daar vlak achter en pakte brons.

Europees goud Van Rouwendaal op 10 kilometer open water