Dafne Schippers is te spreken over de gloednieuwe toplaag op de atletiekbaan in het stadion van Zürich.

''Hard, maar goed. Volgens mij is het een snelle baan", zei de Utrechtse atlete maandag in de Zwitserse stad, waar dinsdag de EK beginnen.

Die nieuwe laag van ongeveer acht millimeter op de bestaande kunststofbaan in stadion Letzigrund zorgde de afgelopen dagen voor enige beroering onder atleten en coaches.

Onder het schoeisel, de spikes, zullen scherpere puntjes moeten om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen. Volgens meerkampcoach Vince de Lange zijn lichtgewicht atleten in het nadeel.

''Het is waarschijnlijk de dikste kunststoflaag ter wereld', legde voorzitter Patrick Magyar van de EK-organisatie uit. ''Uit het contact met de baan kan meer energie vrijkomen. Biomedische tests hebben uitgewezen dat deze toplaag de prestaties tot tien procent kan verbeteren."

Middelpunt

Schippers was maandag het stralende middelpunt van de internationale persconferentie in het monumentale stadhuis in het centrum van de Zwitserse stad.

De organisatie en de kenners zien haar als de topfavoriete voor de titels op de 100 en 200 meter. ''Het is wat onwennig, maar ik beschouw het als een groot compliment dat ik deze behandeling krijg", aldus Schippers.