De Nederlandse volleybalsters hebben zich zaterdagavond gerevancheerd voor de eerste nederlaag in de World Grand Prix, de 2-3 een dag eerder tegen Puerto Rico. Dat ging in Doetinchem ten koste van België en het vergde drie sets: 25-22, 26-24 en 25-20.

Dat was aardig voor de statistiek; voor de bezetting van de tussenfinale in Polen volgende week maakte het niet uit. Die stond al vast: Nederland, Puerto Rico, België en het gastland.

De winnaar mag in Japan met de echt grote landen meedoen in de Final Six.

Bondscoach Gido Vermeulen bleef deels trouw aan zijn oorspronkelijke basis, met Femke Stoltenborg als spelverdeelster en aanvalster Judith Pietersen in de diagonaal. Quinta Steenbergen kreeg als middenblokkeerster ditmaal echter de voorkeur boven Yvon Beliën. Kirsten Knip mocht zich bewijzen als libero.

Manon Flier viel in de tweede set in voor Pietersen. Mede door een goede servicebeurt van haar slaagde Oranje erin een achterstand van 19-23 weg te werken en onder meer door een ace van Celeste Plak alsnog op 2-0 te komen. Anne Buijs (14 punten), Plak (13) en Steenbergen (12) waren de productiefste speelsters.