Van de acht Nederlandse records die dit seizoen verbeterd zijn in de atletiek, was de toptijd van Liemarvin Bonevacia op de 400 meter misschien wel het meest verrassend. De op Curaçao geboren atleet wil nu ook op de EK in Zürich geschiedenis schrijven.

"Ik vind dat ik nu bij de beste acht van Europa hoor en als je in de finale staat, is alles mogelijk", stelt Bonevacia, die twee weken geleden bij de NK met een tijd van 45,41 seconden het 28 jaar oude record van Arjan Visserman verbeterde.

"Ik schrok van die tijd, ik wilde eigenlijk alleen maar de EK-limiet lopen. Maar het gaf een heel mooi gevoel. Ik heb ook veel reacties gekregen, stond ook op Curaçao in de krant."

De sleutel voor een goede race voor de 25-jarige Bonevacia zit 'm in een goede start. "Soms ben ik niet agressief genoeg op het eerste stuk en dan wordt het te veel werken in de tweede bocht. Ik train dan ook regelmatig op de start."

Puerto Rico

De snelle atleet heeft de laatste jaren veel progressie geboekt. Hij begon dan ook pas op zijn zeventiende met atletiek, nadat hij op Curaçao altijd ging kijken naar zijn broer.

Amper twee jaar later kreeg hij al een beurs om naast zijn studie business management aan atletiek te gaan doen op de Universidade del Este in de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan.

"Ik had daar eerst een ervaren Cubaanse coach, maar die vertrok in 2013 naar Frankrijk. Ik ben toen geswitcht naar een coach met wat minder ervaring (Manuel Garcia, red.), maar samen hebben we het goed opgepakt en op Puerto Rico heb ik voor het eerst in de 45 seconden gelopen."

Papendal

Een jaar eerder, bij de Spelen van 2012, begon Bonevacia te geloven dat hij op de 400 meter met de besten mee kon. Lopend als onafhankelijk atleet - door staatkundige veranderingen mocht hij niet voor de Antillen uitkomen - kwam hij tot de halve finale.

"Daar heb ik veel baat bij gehad. In mijn serie zaten alleen maar grote jongens, maar toch liep ik lang op de tweede plek. Toen zei ik tegen mezelf: je kunt dit gewoon."

Sinds 2013 komt Bonevacia uit voor Nederland, het land waar hij van zijn eerste tot zijn achtste jaar al woonde. Tussen mei en augustus traint hij nu op Papendal. "Dat bevalt me goed. Er is ook niet veel veranderd voor mij. Curaçao is een deel van Nederland, we zijn één."

Volgende week hoopt Bonevacia in het oranje naar een medaille te lopen op de EK. "Iedereen gaat om te winnen, anders hoef je niet naar de EK. Ik wil nog sneller."

Schippers: 'Natuurlijk verwacht ik ook wat van mezelf' | Martina weer pijnvrij: 'Ik ben de favoriet op de EK'