Door een slepende liesblessure heeft Churandy Martina dit jaar nog geen toptijden gelopen, maar de nu pijnvrije sprinter gaat ervan uit dat hij volgende week bij de EK atletiek in Zürich zijn twee titels gaat prolongeren.

Wanneer hij voor het laatst helemaal voluit een wedstrijd heeft kunnen lopen? Martina moet woensdag aan de rand van de atletiekbaan op Papendal even nadenken en zegt dan: "Dat heb ik dit seizoen niet kunnen doen."

Begin juni, bij de FBK Games in Hengelo, vertelde de nummer zes van de olympische 100 meter van Londen al dat hij door een liesblessure maar 'met één been' liep. Een periode van behandelingen volgde en nu lijkt Martina klaar voor de Europese kampioenschappen die dinsdag van start gaan. 

"Ik ben klaar om te lopen, ik heb geen pijn meer. De blessure is in Duitsland behandeld, elke dag door de fysio, en het is nu weg. Ik wist eerst niet wat het was, maar de dokter kon door een MRI-scan zien wat het probleem was."

De arts stelde dat de kwetsuur, die voor het eerst na de Spelen van 2012 de kop opstak, chronisch van aard is. "Dat betekent dat het soms pijnlijk is en soms niet. Het is een chronisch iets dat wel weg kan gaan. Maar soms gaat het snel weg en soms niet."

2020

De constante pijn en het daardoor tot nu toe allesbehalve ideale seizoen hebben nooit voor twijfels gezorgd bij de altijd optimistische Martina.

"Als ik denk dat het niet goed komt, dan komt het ook niet goed. Ja, het was soms wel frustrerend, want je wil altijd op je best je wedstrijden lopen. Maar ik denk altijd positief. Als ik dat niet meer doe, dan ben ik klaar met lopen."

En de 30-jarige atleet heeft juist nog helemaal geen plannen om te stoppen. "Ik wil nog twee Spelen doen, tot en met 2020. Dan ben ik misschien klaar. Blessures? Daar heeft iedereen last van. Kijk naar Usain Bolt, die heeft pas net zijn eerste wedstrijd van het seizoen gelopen bij de Commonwealth Games."

Martina heeft bovendien nog altijd het doel dat hij ooit de meervoudig olympisch kampioen uit Jamaica zal kloppen. "Het plan is nog steeds om een keer Bolt te verslaan."

Favoriet

Dat zal bij de EK vanzelfsprekend niet mogelijk zijn, maar ook in Zürich heeft de op Curaçao geboren sprinter duidelijke doelen: "Ik wil sowieso mijn titels behouden", doelt hij op de 200 meter en de 4x100 meter estafette waarop hij twee jaar geleden in Helsinki goud won.

"Verder is het gewoon lekker starten en finales halen en gewoon goed in die finale lopen. Het is door de blessure niet minder belangrijk geworden om de titels te behouden, maar ik heb niet kunnen doen wat andere mensen het hele seizoen hebben kunnen doen. Het is dus wel een beetje anders dan voor de andere atleten."

Toch heeft Martina, die ook op de 100 meter zal starten, er niet over nagedacht om een minder zwaar programma te gaan lopen. "Ik heb hiervoor getraind, dus we gaan gewoon lopen."

Toptijden

Als Martina weer zo gaat lopen als dat hij kan lopen, dan hoort hij bij de topfavorieten op de sprintnummers. Geen van de deelnemers aan de EK kan een beter persoonlijk record overleggen dan zijn 9,91 op de 100 meter en alleen de Fransman Christophe Lemaitre (19,80) is op de 200 meter ooit sneller geweest dan de 19,85 van de Nederlander.

Dit seizoen is de 30-jarige Martina nog niet in de buurt gekomen van die toptijden. Met zijn 10,13 van de NK staat hij elfde op de Europese seizoensranglijst op de 100 meter en met 20,62 staat de sprinter slechts 21e op de lijst van de 200 meter.

De Nederlands recordhouder op de 100 en 200 meter verwacht echter dat hij zonder fysieke problemen weer zijn oude niveau zal benaderen. "Het is geen probleem om weer bij mijn oude toptijden in de buurt te komen. Dat moeten we gewoon gaan doen. De favoriet is Churandy Martina, ik ga voor goud."